Redovno čišćenje u špajzu: koje namirnice morate pregledati

Što svetlije brašno, to je dugotrajnije, jedno je od osnovnih pravila za čuvanje proizvoda od žitarica. Proverite rok trajanja sledećih namirnica i zadržite u špajzu samo one čiji je kvalitet ostao nepromenjen..

Redovno čišćenje u špajzu: koje namirnice morate pregledati Foto: Profimedia

Ako u zalihama hrane otkrijete moljce, odmah bacite otvorena pakovanja sa životnim namirnicama. Proverite da li su se na još neotvorenim pakovanjima pojavile rupice i fina vlakna koja su napravili crvići. Savetujemo vam da na kraju ormariće prebrišete rastvorom sirćeta i vode, i ako je potrebno pojedina mesta prosušite fenom.

Pirinač

Njegov rok trajanja prilično je dug, pod pretpostavkom da ga čuvate na apsolutno suvom mestu i u dobro zatvorenim posudama. Tako ćete moći da ga koristite dobrih godinu dana. 

Orašasti plodovi

Kada ste spremali sitne kolače preostali su vam mleveni lešnici ili orasi. Da li su još za upotrebu? Samo ako su dobro spakovani, nemaju užegao miris i ako se nisu pojavili tragovi štetočina.

Žitarice

Kod brašna važi sledeće pravilo - što je svetlije, to je dugotrajnije. Brašno tipa 400 zadržava svoje osobine oko godinu dana. I ovsene pahuljice imaju rok trajanja oko godinu dana ako se čuvaju na suvom. 

Začini

Čak i u dobro zatvorenim posudicama posle otprilike godinu dana promene aromu. Začine ne bi trebalo da držite blizu šporeta, jer im ne odgovara suviše vlažno i toplo mesto.

Med

Na suvom i prohladnom (optimalno 15 stepeni) može da se održi godinama. Najukusniji je kada je svež. Neke sorte se brzo kristalizuju, ali takav med nije „pokvaren”. Ako ga malo zagrejete, ponovo će postati tečan. 

Šećer i so

So, rafinisani šećer u kristalu i šećer u kockama imaju neograničen rok trajanja - ali ih obavezno morate čuvati na suvom mestu. Smeđi šećer sadrži više vlage pa se lakše kvari. I kod šećera za želiranje trebalo bi da obratite pažnju na rok trajanja. 

Jestivo ulje

Nezasićene masne kiseline su zdrave ali se brže kvare. Laneno ulje ima rok trajanja svega šest nedelja, maslinovo ulje do godinu dana, a ulje od pšeničnih klica oko dve godine. Otvorene flaše trebalo bi potrošiti u roku od šest nedelja. 

Kafa i čaj

U vakuumiranim pakovanjima mlevena kafa ostaje sveža oko osamnaest meseci. Cela zrna kafe u papirnim pakovanjima gube ukus posle šest nedelja. Čaj morate da čuvate na hladnom i suvom mestu, u kom slučaju će svoje kvalitativne osobine zadržati oko godinu dana. 

Ovde pročitajte savete kako da izbacite hemiju i očistite kuhinju prirodnim sredstvima.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan