USLOVI ZA KUĆNU IZOLACIJU U DOBA KORONA VIRUSA: 12 stvari koje morate obezbediti da bi lak pacijent mogao da ostane kod kuće

Kućna izolacija se sprovodi u skladu sa Uputstvom za sprečavanje prenošenja infekcije na članove domaćinstva ili druge osobe koje neguju pacijenta sa sumnjom na infekciju ili potvrđenom infekcijom novim korona virusom SARS-CoV-2 u uslovima kućne izolacije.

USLOVI ZA KUĆNU IZOLACIJU U DOBA KORONA VIRUSA:  12 stvari koje morate obezbediti da bi lak pacijent mogao da ostane kod kuće Foto: Shutterstock

Kućna izolacija se sprovodi u skladu sa Uputstvom za sprečavanje prenošenja infekcije na članove domaćinstva ili druge osobe koje neguju pacijenta sa sumnjom na infekciju ili potvrđenom infekcijom novim korona virusom SARS-CoV-2 u uslovima kućne izolacije, objavilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Evo kojih 10 uslova je neophodno da ispuni kuća da bi osoba zaražena korona virusom koja nema simptome ili ima laku kliničku sliku mogla da ostane kod kuće!

1. Postoji zasebna soba, koja može da se provetrava, u koju će biti smeštena obolela osoba.

2. Postoji u domaćinstvu jedna osoba dobrog zdravlja, bez faktora rizika, koja može da neguje pacijenta.

3. Moguće je iz domaćinstva privremeno udaljiti osobe koje nisu neophodne za negu pacijenta, a najmanje osobe sa faktorima rizika (stare osobe, deca, trudnice, porodilje, osobe oslabljenog imuniteta, osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja) ili osobe koje se ne mogu pridržavati preporuka o merama za sprečavanje prenošenja infekcije na članove domaćinstva ili druge osobe.

4. Moguće je zabraniti posete domaćinstvu, odnosno oboleloj osobi.

5. Postoji mogućnost da članovi porodice borave u drugoj sobi ili, izuzetno, kada ne postoje kapaciteti za bolničku izolaciju i ako nije moguće odvojiti potpuno odvojenu sobu za obolelog, da održavaju udaljenost od najmanje jednog metra od obolele osobe (npr. da spavaju u odvojenim krevetima). Razmotriti mogućnost korišćenja improvizovanih paravana radi izolacije obolele osobe od drugih članova domaćinstva.

6. Moguće je ograničiti kretanje pacijenta i smanjiti upotrebu zajedničkog prostora, kao i obezbediti da je zajednički prostor (npr. kupatilo) dobro provetren (npr. držati otvoren prozor). Zabraniti ulazak obolele osobe u druge zajedničke prostorije ukoliko to nije neophodno (npr. kuhinju).

7. Moguće je obezbediti dovoljan broj maski i rukavica za jednokratnu upotrebu za osobu koja neguje obolelog.

8. Obezbeđeni uslovi za pranje ruku toplom vodom i sapunom.

9. Moguće je obezbediti odgovarajuće kese za otpad koji stvara obolela osoba (maramice, ubrusi i sl.), koje se mogu dobro zatvoriti pre uklanjanja sa drugim kućnim otpadom.

10. Postoje sredstva za dezinfekciju površina sa kojima obolela osoba dolazi u kontakt.

11. Postoje sredstva za dezinfekciju površina u toaletu i kupatilu.

12. Postoje uslovi za mašinsko pranje odeće.

Izvor: Ministarstvo zdravlja
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan