KAKO SE KORISTI VENTILATOR U RERNI I KAD NE SME DA SE UKLJUČUJE: temperatura pečenja sa ventilatorom i bez njega

KAKO SE KORISTI VENTILATOR U RERNI I KAD NE SME DA SE UKLJUČUJE: temperatura pečenja sa ventilatorom i bez njega Foto: Shutterstock

U današnje vreme, većina šporeta ima ventilator u rerni. Zahvaljujući njemu topao vazduh cirkuliše, što vodi do brže pripreme jela, kolači brže porumene, meso postaje hrskavije za kratko vreme.

Kod korišćenja rerni sa ventilatorom, treba da se vodi računa o nekim pravilima. Na primer, kada pripremate kolače, koji se peku na tihoj vatri i treba im više vremena, dobro je da ne koristite ventilator. Nasuprot tome, kada želite da pečete jelo koje treba da se seče brzo i na visokoj temeperaturi, koristite ventilator.

Važno je da znate da ventilator dodajte dodatnih 20 stepeni. Tako da ako vam je u receptu predloženo jelo koje se peče na 200 stepeni, ako koristite ventilator, podesite na 180.

Za razliku od običnih rerni, ako imate sa ventilatorom, nije potrebno prethodno da je ugrevate. Postoji rizik da pregori, kod nekih modela. Ako pečete meso, torte, kolače, hleb ili kifle – nije potrebno da ugrevate prethodno.

Vazduh koji se brzo kreće, značajno povećava brzinu kojom se toplota prenosi na hranu. To je veoma korisno kada želite da površina jela koje pripremate bude braonkasta, na primer kada pripremate pečeno meso ili hleb.

Rerne sa ventilatorom nisu toliko dobre kada pripremate delikatesna jela, kao na primer krem karamel i kolače koji mogu prebrzo da zagore.

Kada pravite keksiće, u zavisnosti kakav efekat želite, treba da procenite da li da koristite ventilator ili ne.

Topao vazduh koji cirkuliše, garantuje da će u celoj rerni temperatura ostati stalna. Naravno, nekim receptima je potrebna pažljivija termička obrada.

Od velike koristi prilikom korišćenja ventilatora je termometar za rernu. On je relativno jeftin i možete ga naći u mnogim prodavnicama, u kojima se prodaje roba za kuću.

To se stavlja unutra u rernu i pomaže vam da odredite kakva je temeratura. Stavite na rešetku gde ostavljate hranu za pripremu, zato što je u donjem delu rerne temperatura različita.

Izvor: Bonapeti
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan