ISTORIJA USISIVAČA: za vaš dom bez prašine zaslužna je ova sprava!

Iako neke žene ne vole da usisavaju, druge to nekako i podnose. Ono što je sigurno - bez njega ne možemo. Ne postoji domaćinstvo koje danas ne poseduje tu malu, bučnu napravu. Ipak, da li ste se ikada zapitali kako i kada je nastao usisivač?

ISTORIJA USISIVAČA: za vaš dom bez prašine zaslužna je ova sprava! Foto: Shutterstock

Ideja usisivača potiče iz 19. veka. Prvi primerci radili su na ručni pogon, a za to su bile potrebne dve osobe: jedna da upravlja, a druga da pomera cev po podu, piše Lepa i srećna.

Hubert But bio je graditelj mostova i velikih panoramskih točkova za parkove za zabavu, kao što je jedan u Blekpulu i u Beču (Prater). Slučajno se desilo da je rešio problem filtriranje prašine iz vazduha i tako postao pronalazač prvog usisivača koji je omogućavao dalja usavršavanja. Aparat je bio namenjen železničkim vagonima i izrađen je na principu izduvavanja prašine.

Kada je napomenuo da bi usisavanje moglo biti mnogo efikasnije, rečeno mu je da je to već probano, ali bez uspeha. Kada se vratio kući, But je legao na pod i sa maramicom na ustima snažno usisao vazduh. Prašina koja se uhvatila na maramici bila je putokaz koji ga je odveo ka platnenom filteru. Njegova prva verzija bila je velika čudna naprava koju je vukao konj i koja je stajala na ulici i usisavala prašinu iz kuće kroz crevo dugačko 26 metara. Imao je muke sa policijom, jer je ta „bučna zmija", kako su je mnogi zvali, plašila konje.

PROČITAJTE JOŠ: UŠTEDITE NA GREJANJU KAO STANARI U OVOJ ZGRADI: uz energetski pasoš grejna sezona manje košta!

Prvi električni usisivač

Džejms Spangler, čuvar u jednoj robnoj kući u američkoj državi Ohajo, 1907. godine zaključio je da je usisivač koji je on koristio bio uzrok njegovog kašlja. On je bio astmatičar i zato je odlučio da napravi svoju verziju usisivača. Upotrebio je stari motor od fena i zakačio ga na kutiju od sapuna u koju je zabio dršku od metle. Koristeći jastučnicu za skupljanje prašine na svom izumu, Spangler je postao prvi izumitelj portabl električnog usisivača.

Nešto kasnije je svoj osnovni model unapredio tako da koriste i filter vrećicu i nastavke za čišćenje. Izum je patentirao već naredne godine, 1908, i osnovao Electric Suction Sweeper Company. Jedan od prvih kupaca bila je njegova rođaka, a prodaja je bila znatno poboljšana davanjem na desetodnevnu besplatnu probu, tako da je skoro svaka kuća kupila usisivač.

Usisivač-robot

Danas imamo svakakve usisivače, počev od onih običnih kojima se menja kesa, do onih koji rade na vodu i imaju mogućnost da ispuštaju prijatne aromatične mirise. Ipak, kao da ni najsavremeniji usisivači više nisu dovoljni.

Naučnici se bave konstrukcijom robotskog usisivača koji će izvršavati svoje zadatke bez potrebe za ljudskom kontrolom. Takvi usisivači su za sada veoma mali, uglavnom kružnog oblika, u sebi imaju ugrađene laserske ili radarske senzore koji se brinu da robo-usisivač ne udari u neki predmet dok izvršava svoj zadatak. Takođe, ti senzori registruju podlogu koju je prešao usisivač, tako da se on nikada neće vratiti na mesto koje je već očistio.

Izvor: Lepa i srećna
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan