PRIRODAN MATERIJAL ZA PODNE OBLOGE: pluta je zdrava, topla, bezbedna i ekološka - evo kako se ugrađuje

Poput gume, odnosno kaučuka, pluta je materijal koji je čovečanstvu poznat od davnina. Isto tako pluta je materijal koji je jako dugo korišćen u razne druge svrhe, a danas je aktuelan kao podna obloga.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Vodootporno svojstvo plute otkrio je benediktinski sveštenik iz 18. veka Dom Perinjon, pa je istu koristio da zaštiti svoj šampanjac, proizvod po kome će postati i ostati poznat u čitavom svetu.

Čini se da kratkovidost kada je reč o široj upotrebljivosti ovog fascinantnog materijala drvnog porekla treba tražiti u sledećem pitanju: kako je moguće da se od nečega što služi za pravljenje čepova vinskih boca i đonova ženske obuće proizvede podna obloga koja može da odgovori na sve izazove modernog stanovanja?

Argumente za skrajnutost plute, međutim, treba okvalifikovati upravo kao kratkovidost, jer, uzevši u obzir sva njena svojstva, drugi naziv za takav stav i ne postoji.

Sirova pluta zapravo je kora drvne vrste Quercus suber, odnosno plutinog hrasta, sa kog se već vekovima i dan-danas skida metodom ručne „žetve“. Naime, za uklanjanje kore koristi se dobro naoštren specijalan nož kojim se po stablu, na površini ispod prvih grana povlače vertikalni rezovi nadole, a zatim skidaju trake dimenzija približno 1×3 inča. Pravilo je da se žetva vrši na stablima starim najmanje 25 godina, i to tako da se ukloni maksimalno 50% kore, kako drvo ne bi ostalo bez zaštitnog sloja i moglo nesmetano da nastavi svoj životni ciklus. Takođe, između dve žetve mora proći između osam i deset godina kako bi se kora obnovila, a ovaj delikatan zadatak poverava se samo veštim majstorima koji tačno znaju kako da je skinu, a da ne oštete vitalne slojeve stabla. Obzirom da plutin hrast živi prosečno 150-200 godina, to znači da se jedno stablo može eksploatisati najviše 20 puta.

Nakon „filetiranja“ komadi plute ostavljaju se u šumi 3-6 meseci da „prestare“ i tek nakon toga spremni su za transport i korišćenje u industriji. Plutin hrast je endemska vrsta koja raste samo u jugozapadnoj Evropi i severozapadnoj Africi. Daleko najveći svetski proizvođač i izvoznik plute je Portugal sa 50% ukupne količine, sledi Španija sa oko 30%, zatim Maroko, Tunis, Alžir, Italija i Francuska.

KAKO SE UGRAĐUJU PLOČE OD PLUTE NA POD - PROČITAJTE OVDE!

1 2 next

Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...
NAJLAKŠE OVAKO: Za pola minuta oljuštite i isecite NAR! Otkrivamo vam TRIK (VIDEO)

Zbog vitamina koje sadrži u sebi i svih blagotvornih svojstava, nar se smatra izuzetno zdravim...
OPASNA I LJUTA LAVICA! Tek se okotila i ne da ocu ni da priviri mladuncima (VIDEO)

  Lavica Čoli se tek okotila i svaki pokušaj da mužjak Fili priđe mladuncima je...