PRIRODAN MATERIJAL ZA PODNE OBLOGE: pluta je zdrava, topla, bezbedna i ekološka - evo kako se ugrađuje

Poput gume, odnosno kaučuka, pluta je materijal koji je čovečanstvu poznat od davnina. Isto tako pluta je materijal koji je jako dugo korišćen u razne druge svrhe, a danas je aktuelan kao podna obloga.

PRIRODAN MATERIJAL ZA PODNE OBLOGE: pluta je zdrava, topla, bezbedna i ekološka - evo kako se ugrađuje Foto: Shutterstock

Vodootporno svojstvo plute otkrio je benediktinski sveštenik iz 18. veka Dom Perinjon, pa je istu koristio da zaštiti svoj šampanjac, proizvod po kome će postati i ostati poznat u čitavom svetu.

Čini se da kratkovidost kada je reč o široj upotrebljivosti ovog fascinantnog materijala drvnog porekla treba tražiti u sledećem pitanju: kako je moguće da se od nečega što služi za pravljenje čepova vinskih boca i đonova ženske obuće proizvede podna obloga koja može da odgovori na sve izazove modernog stanovanja?

Argumente za skrajnutost plute, međutim, treba okvalifikovati upravo kao kratkovidost, jer, uzevši u obzir sva njena svojstva, drugi naziv za takav stav i ne postoji.

Sirova pluta zapravo je kora drvne vrste Quercus suber, odnosno plutinog hrasta, sa kog se već vekovima i dan-danas skida metodom ručne „žetve“. Naime, za uklanjanje kore koristi se dobro naoštren specijalan nož kojim se po stablu, na površini ispod prvih grana povlače vertikalni rezovi nadole, a zatim skidaju trake dimenzija približno 1×3 inča. Pravilo je da se žetva vrši na stablima starim najmanje 25 godina, i to tako da se ukloni maksimalno 50% kore, kako drvo ne bi ostalo bez zaštitnog sloja i moglo nesmetano da nastavi svoj životni ciklus. Takođe, između dve žetve mora proći između osam i deset godina kako bi se kora obnovila, a ovaj delikatan zadatak poverava se samo veštim majstorima koji tačno znaju kako da je skinu, a da ne oštete vitalne slojeve stabla. Obzirom da plutin hrast živi prosečno 150-200 godina, to znači da se jedno stablo može eksploatisati najviše 20 puta.

Nakon „filetiranja“ komadi plute ostavljaju se u šumi 3-6 meseci da „prestare“ i tek nakon toga spremni su za transport i korišćenje u industriji. Plutin hrast je endemska vrsta koja raste samo u jugozapadnoj Evropi i severozapadnoj Africi. Daleko najveći svetski proizvođač i izvoznik plute je Portugal sa 50% ukupne količine, sledi Španija sa oko 30%, zatim Maroko, Tunis, Alžir, Italija i Francuska.

KAKO SE UGRAĐUJU PLOČE OD PLUTE NA POD - PROČITAJTE OVDE!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan