KAKO SE PERU ZAVESE: trikovi domaćica za blistave zavese koje ne morate da peglate

Pranje i peglanje zavesa, od sada - bez muke! Evo saveta...

KAKO SE PERU ZAVESE: trikovi domaćica za blistave zavese koje ne morate da peglate Foto: Shutterstock

Pranje zavesa nije baš tako lak posao, a poslom oko zavesa dobra domaćica i započinje i završava veliko spremanje kuće, piše Lepa & Srećna.

Za početak, važno je da zavese skinete pre nego što počnete da pajete paučinu sa zidova i tavanice, kao i pre brisanja prašine jer će se inače samo još više isprljati. 

Pažljivo otkačite sve kukice redom, pa zavesu prvo dobro istresite jer ćete time izbaciti dobar deo prašine. Zatim je uredno složite i sklonite da ne smeta dok čistite prostoriju. Nije dobro da zavesa stoji negde u uglu, neuredno zgužvana jer ćete inače imati muke s peglanjem.

Takođe, nemojte odmah staviti zavese u mašinu da se peru. Za to treba sačekati trenutak da spremanje prostorije bude pri kraju.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA BRZO ZAKRPITE KOMARNIK: jeftin trik zaustavlja insekte i bez zamene oštećene mrežice za komarce

Ukoliko zavese nisu duže vremena bile oprane ili primećujete da su upile mnogo duvanskog dima, posivele ili požutele, na početak ih potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali šaku soli. 

Ostavite zavese potopljene najmanje pola sata pa ih isperite i nastavite sa daljim pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

Pamučne zavese - možete oprati ručno ili u mašini, idealno je na 30 stepeni, ali ako su u pitanju bele pamučne zavese, možete izabrati i program na 40 stepeni.

DA LI SE ZAVESE CENTRIFUGIRAJU? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

Zavese od markizeta, poliestera ili mešavine - možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni, sa što manjim brojem obrtaja.

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan