8 PRAVILA KAKO DA BRZO I JEFTINO ZAGREJETE KUĆU TOKOM ZIME: ovi trikovi smanjuju račune za struju

Postoje određena pravila kako da pravilno zagrejete dom i što duže održite toplotu, a evo kojim trikovima se služe stručnjaci!

"Nemojte da pregrejavate prostor. Optimalna temperatura u zagrejanim prostorijama je 20 stepeni Celzijusa. Za svaki stepen više utroši se 6 posto više energije".

6. Sprečite odlazak toplog vazduha u dimnjak

Kad kamin nije u upotrebi, topli unutrašnji vazduh odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog vazduha izlazi kroz njega.

Jednostavno rešenje je da blokirate protok vazduha balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite da izvadite balon on će se automatski ispumpati pa se kuća neće napuniti dimom.

7. Vodite računa i o roletnama i zavesama

Noću spuštajte roletne i navlačite zavese kako biste smanjili gubitak toplote. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 posto.

Ako se tokom zimskog perioda pojavi sunce, razmaknite zavese na prozorima kako bi toplota ušla unutra i zagrejala stakla na prozorima što će pogodovati i povišenju temperature u stanu. Kutije za roletne su potencijalna mesta za velike gubitke toplote pa ih, ako je moguće, izolujte.

8. Prostorije provetravajte redovno, ali ne duže od 10 minuta 

"Na taj način će se sačuvati toplota akumulirana u zidovima i nameštaju te će nakon provetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora", savetuju stručnjaci.

"Tokom zime nikako nije dobro ostaviti prozor otvoren na 'kant'. Na taj način se samo hlade zidovi uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenzacije vlage iz vazduha na hladnim površinama.

Ispravno je 2 do 3 puta dnevno širom otvoriti prozore na 2 do 3 minute što je dovoljno da se vazduh brzo promeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi", dodaje arhitekta Nevenka Vuković Varga.

Tekst: K. B.

Izvor: Zadovoljna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan