Ispovest domaćice kojoj je odvlaživač vazduha omiljeni kućni aparat: ova mašina nas je spasla od vlage i buđi

Odvlaživač vazduha izvlači višak vlage iz vazduha, a itekako je od pomoći pri sušenju veša! Evo ispovesti jedne domaćice koja je očarana njime...

Ispovest domaćice kojoj je odvlaživač vazduha omiljeni kućni aparat: ova mašina nas je spasla od vlage i buđi Foto: Profimedia

Već neko vreme želim da pišem o ovom aparatu koji upija vlagu iz vazduha, a i suši veš, onako, kao bonus!  U pitanju je odvlaživač vazduha! Tako je, ne OVlaživač, već ODVlaživač vazduha! Pitate se, šta je to?

Odvlaživač vazduha je, kako i sam naziv kaže, aparat koji izvlači višak vlage iz vazduha.

Naime, optimalna vlažnost u stambenom prostoru bi trebalo da bude između 40 i 60%. Ispod 40% vazduh postaje previše suv, i tada nam je potreban ovlaživač vazduha. Međutim, već preko 60% je situacija alarmantna, a preko 70 već kreće da se stvara zloglasna BUĐ. Uh… malo je reći da je prezirem. Imam traume od nje, doživotne!

Kada smo živeli u iznajmljenom stanu, konstantno smo imali problem sa buđi. A tamo smo imali mašinu za sušenje veša. Dakle, nije do veša i tog isparenja, već jednostavno do velike vlažnosti u prostorijama, i to zimi naravno, kada je napolju minus, unutra plus, udari kondenz i eto ti ga! Prozori su nam stalno bili „znojavi“. Aspirator u kuhinji nije postojao, i to nije pomagalo situaciji. Jedva smo čekali da šmugnemo odatle, jer se činilo da rešenja nema (radili smo i dodatnu izolaciju, ništa). Eh, da smo tad znali za ovu „spravicu“… Imali smo onu glupost sa tabletom, i ništa nije pomoglo, ni zere, što bi rekla moja baba.

Jednog lepog dana, došao je magičan trenutak preseljenja u naš stan, koji je bio sveže završen, i pun vlage u vazduhu zbog zidova koji se još nisu osušili kako treba; kako bismo preduhitrili bičarku buđ, investirali smo u odvlaživač vazduha, jer smo bili toliko istraumirani, da bismo verovatno dobili napad panike kada bismo negde ugledali buđav zid. Da. Zapravo, negde je već krenulo da hvata, ali ja ugledah na vreme, i dobih omanji nervni slomić. Ali, sva sreća, na vreme primećeno, veća šteta je izbegnuta!

Kada je aparat stigao u naš stan, pojma nisam imala da on može da služi i za sušenje veša! To sam pročitala u uputstvu za korišćenje (da, ja volim to da pročitam). Samo žicu stavite pored, i veš se osuši za pola dana, čak i kad je ono grozno, prelazno vreme, kada je u stanu hladnije nego napolju! Ne zaboravite da ja tako sušim i platnene pelene, koje bi se samostalno sušile po tri-četiri dana.

Malo je reći da nas je aparat spasio.

Na početku je izvlačio ludačku vodu iz vazduha, zbog vlažnih zidova! Na svakih nekoliko sati sam prosipala kanister od 5 litara vode! Zamislite koji belaj bi bio, da nije bilo tog aparata! Vremenom se smanjilo, i sada ga koristimo samo za sušenje veša.

U svakom trenutku se na displeju može videti kolika je temperatura i vlažnost u stanu, a procenat kod nas već neko vreme nije prešao 55-56%, čak ni kad kuvam, ili se suši veš.

Sada ga uključujem samo kada imam veš za sušenje, i trenutno nam samo kao sušilica i radi. Dok nekad na red za kupovinu ne dođe mašina za sušenje, jelte.

Ne mogu napisati koji model da uzmete, jer nisam tu da reklamiram, već da vas spasim budjavih zidova, nameštaja, haosa. Ono što treba da znate je da možete uzeti aparat prema potrebnoj kvadraturi, tako da su cene različite, u zavisnosti od veličine stana.

Dovoljno je da u pretrazi ukucate „odvlaživač vazduha“, te sami istražite i odlučite šta bi vam najviše odgovaralo.

I, svima vama koji se odlučite i investirate u ovu mašineriju – nema na čemu!

Od srca preporučujem!

Izvor: Nemajka

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan