Saveti iskusnih domaćica: da li ste znali da mikrotalasna može i ovo

Mikrotalasna rerna može ubrzati dizanje testa, osušiti začine, dekristalizovati med... i još mnogo toga.

Saveti iskusnih domaćica: da li ste znali da mikrotalasna može i ovo Foto: Shutterstock

Ako ste do sada mikrotalasnu rernu koristili samo za podgrevanje hrane i pripremu kokica, niste iskoristili sav njen potencijal.

Naime, ovaj kuhinjski aparat ima i mnogo drugih, neobičnih  namena, a ovo su samo neke od njih.

Secite luk bez suza

Mikrotalasna rerna može vam pomoći da isečete crni luk bez suza. Jednostavno ga zagrejte na 30 sekundi i priprema oborka će proteći bez neprijatnog peckanja i suza.

Pomaže u narastanju testa

Kvasnom testu je nekad potrebno mnogo vremena da naraste na sobnoj temperaturi. U ugao mikrotalasne stavite šolju punu vode, a testo stavite u činiju, prekrijte prijanjajućom folijom i zagrevajte na najmanjoj jačini 3 minuta. Nakon toga, ostavite testo da odmori 3 minuta, pa ga opet zagrevajte na najnižoj temperaturi još 6 minuta. Zatim ga ostavite da odmara 6 minuta.

VIŠE: 8 načina da upotrebite mikrotalasnu pećnicu

Omekšava stvrdnuti smeđi šećer

Stavite stvrdnuti smeđi šećer u posudu koja mođže da se zagreva u mikrotalasnoj, stavite preko nakvašen papirni ubrus i zagrevajte 20-ak sekundi.

Osušite začine

Ne morate više trošiti mnogo novca na kupovinu suvih začina. Od svežih biljaka, a uz pomoć mikrotalasne rene, napravite fantastične suve začine. Poređajte listove biljaka koje želite da osušite na tanjir koji sme da se zagreva u mikrotalasnoj rerni, prekrijte papirnim ubrusom  i zagrevajte na srednjoj jačini oko jedan minut. Nastavljajte zagrevanje na svakih 20 sekundi dok se biljke ne osuše potpuno.

Dekristališite med

Ako vam se med u staklenoj tegli kristalizovao, jednostavno sklonite poklopac, stavite ga u mikrotalasnu rernu i zagrevajte 30 do 40 sekundi. Samo vodite računa kada vadite teglu iz mikrotalasne jer može biti vrela.

VIŠE: Saveti iskusnih domaćica: kako da očistite mikrotalasnu rernu

Ubrzajte kuvanje mahunarki

Koliko puta vam se desilo da želite da pripremite pasulj a niste ga držali u vodi preko noći? I tu vam mikrotalasna može pomoći. Na šolju mahunarki ide tri puta više vode. Stavite mahunarke u posudu koja može da se zagreva u mikrotalasnoj rerni, prelijte vodom, poklopite posudu i zagrevajte dok voda ne proključa, oko 15 minuta na jakom. Izvadite posudu iz mikrotalasne i ostavite u vodi oko sat vremena. Zatim procedite pasulj ili druge mahunarke i isperite ih hladnom vodom.

Olakšajte ljuštenje povrća i voća

Ako imate problem da oljuštite sveže voće ili povrće, stavite ga u mikrotalasnu rernu i zagrevate 2 do 3 minuta. Oljuštićete sveže namirnice bez problema.

Izvor: Stvar ukusa
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan