Saveti iskusne domaćice: 15 razloga zašto uvek morate imati čačkalice pri ruci

Gubite živce kada pokušavate da pronađete početak na lepljivoj traci? Mi imamo rešenje...

Saveti iskusne domaćice: 15 razloga zašto uvek morate imati čačkalice pri ruci Foto: Profimedia

1. Čačkalica je najbolji alat za bojenje oguljenih delova na nameštaju. Jeftinija je, manja i urednija od četke, tako da vam omogućava da nanesete boju na minijaturnu površinu, bez dodirivanja okolnog područja.

2. Odlična je saveznica i kada treba da nanesete lepak na neku manju figuricu ili ukras u domu. 

VIŠE: Šest trikova dobrih domaćica

3. Gubite živce kada pokušavate da pronađete početak na lepljivoj traci? Zalepite čačkalicu na površinu selotejpa nakon upotrebe, i nikad više nećete imati ovaj problem. 

4. Oblik i veličina čačkalice idealna je za čišćenje tastature vašeg računara, sitnih čestica smeća koje se skupljaju u uglovima pametnih telefona ili nameštaju. Namočite vrh čačkalice u alkohol i pređite površinom po željenom predmetu. 

5. Čačkalica je odličan alat za niz uradi sam projekata: osigurava vam lako apliciranje minijaturnih ukrasa, lepljenje i izradu predmeta. Npr. čačkalicu možete vrlo lako pretvoriti u ukras za mafine ili zastavicu za koktele. 

6. Od velike je koristi i kod zalivanja cveća, odnosno pomaže kod provere vlažnosti zemlje. Ubodite čačkalicu u posudu u kojoj je posađena sobna biljka: ako izvučete čistu čačkalicu, zemlji treba voda, ako izvučete čačkalicu prekrivenu zemljom, pričekajte sa zalivanjem. 

7. Zabijte tri čačkalice u zemlju oko nasada paradajza i tako sprečite napad gusenica na ovu biljku.

VIŠE: Saveti iskusnih domaćica: 10 brzih trikova u kuhinji za koje do sada niste čuli

8. Čačkalica može poslužiti i kao pomagalo za polomljenu stabljiku cveća i bilja. Zavežite je koncem uz polomljenu stabljiku, pa je zalivajte i dohranjujte do potpunog oporavka.

9. Čačkalica gori sporije i duže od klasične šibice. Ako želite da upalite svećice na rođendanskoj torti, poslužite se čačkalicom. 

10. Ubodite čačkalicu u biskvit i tako proverite da li je kolač pečen: ako je čačkalica suva gotovi ste s pečenjem, ako je vlažna, kolač ostavite u rerni još malo.

11. Različitom bojom čačkalice označite različite namirnice koje ste koristili u pripremi kanapea, ili drugačije termički obradili. 

VIŠE: Izbacite hemiju: 8 prirodnih sredstava za čišćenje u kuhinji

12. Čačkalica je idealno pomagalo za izradu koktela. Na nju nabodite masline za martini, ili komadiće voća za tropski koktel pa uronite u čašu s pićem. 

13. Oplemenite ukus hrane metodom ubadanja namirnice čačkalicom na koju ste prethodno naboli komadiće slanine. 

14. Čačkalica će pomoći i da namirnice zadržite na jednom mestu: ubodite je kroz sastojke kad radite bogati sendvič ili hamburger, ili kada želite da ispečete luk na grilu bez da vam se „razlista“. 

15. Čačkalica u ustima je proverena metoda oralnog odvraćanja od cigareta kada želite da se rešite zavisnosti od nikotina. 

Izvor: Zadovoljna
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan