Bez troška za hemijsko čišćenje: kako da operete džempere od fine vune i kašmira (VIDEO)

Sa džemperima od fine vune i kašmira moramo biti posebno oprezni ako ih peremo ručno, ali uz pomoć ovih saveta biće kao novi!

Bez troška za hemijsko čišćenje: kako da operete džempere od fine vune i kašmira (VIDEO) Foto: Shutterstock

Mnogi će reći da džempere od finih materijala kao što su kašmir, merino vuna ili angora treba prepustiti profesionalcima ali ako želite da uštedite na hemijskom čišćenju, možete i sami da ih ručno operete.

Međutim, pri tome morate biti vrlo pažljivi, kako se ne bi dogodilo da vaša lepa, široka rolka završi kao dečji džemperić.

Vuna se pere isključivo u mlakoj vodi i nikad ne sme biti izložena visokoj temperaturi. takođe, ne smete cediti niti istezati odeću od vune. Konačno, treba da sušite džempere na ravnoj površini kako biste sprečili istezanje materijala. Evo i detaljnog uputstva: korak po korak!

Prvo, očistite džemper od grudvica vune koje nastaju nošenjem.

PROČITAJTE: 3 trika za čišćenje vunenih džempera: evo kako možete da uklonite grudvice bez posebnog aparata

Zatim pažljivo izmerite džemper i zabeležite njegove dimenzije. U mlakoj vodi sa blagim deterdžentom džemper prvo potopite a zatim ga izgnječite bez uvrtanja i ceđenja. Isperite, takođe u mlakoj vodi. Kad odlijete višak vode, položite ga na debeli peškir i polako urolajte zajedno s njim. Kad rolnu odmotate, ostaje mokar peškir i isceđen džemper.

Prebacite džemper na suv peškir, na horizontalnu površinu i namestite ga tako da odgovara zabeleženim dimenzijama. Za detaljna uputstva, pogledajte i video!

Izvor: Lisa / Moj stan
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan