PSIHOLOGIJA PROSTORA: šta o nama kaže enterijer u kojem živimo

Na osnovu toga kako je uređen vaš dom, da li koristite tamne ili svetle boje, moderne komade ili rustične, da li u njemu vlada red ili nered - dosta toga se može saznati o vašoj ličnosti...

PSIHOLOGIJA PROSTORA: šta o nama kaže enterijer u kojem živimo Foto: Shutterstock

Da li po izgledu enterijera možemo utvrditi ko tu živi i šta naši domovi govore o nama samima? Da li naprecač možemo doneti neke zaključke ili ćemo malo detaljnijom analizom doci do raznih odgovora? Ulaskom u nečiji stambeni prostor sigurno je da ćemo pogoditi neke osnovne stvari vezane za tu osobu, da li je uredna ili ne, da li dovoljno čita, da li voli da sakuplja razne predmete.

Arhitekta Milena Obradovic je svojom knjigom „Psihologija prostora” dokazala da svaki ambijent liči na svog vlasnika i da se njihovi karakteri podudaraju.

Svaka osoba ima specificne osobine koje se reflektuju na ambijent. Zavisno od karaktera, nečiji enterijer mora imati predimenzionirane komade nameštaja koji pokazuju njegovu moć, drugi opet zahtevaju prestižne marke nameštaja radi divljenja okoline, a neki opet prenatrpaju prostor čineći ga nefunkcionalnim. Takođe, svaki karakter ima svoje boje i nije moguće nametnuti mu nešto što ne voli. Određene boje nemaju isto značenje za različite tipove karaktera. Tako bela kod jednih može predstavljati sterilnost i pedanteriju, a kod drugih jednostavnost koja je puna mogućnosti ili čak prazninu. Crvena opet za jedne znači radost i toplinu, a kod drugih budi agresiju i bes...

Kod određenih karaktera prostor može pozitivno uticati na ljude na duži rok i to naročito u pogledu njihovog temperamenta i ublažavanja određenih osobina, dok je kod drugih to kratkoročno. Najveće poboljšanje uočava se kod prisilnog i mazohističkog karaktera. Kod prisilnog karaktera temperament može biti više ili manje izražen, tj, ublažen na duže staze.

Kod kolerika dolazi do smirivanja žustrih reakcija i manje eksplozivnosti u nastupu, a kod flegmatika je izvesno poboljšanje u smislu većeg reagovanja i izražavanja pozitivnih emocija. Nepoverenje i sumnja, koji se javljaju prilikom oblikovanja enterijera, vremenom nestaju, a po završetku radova skloni su izlivima emocija zadovoljstva, suprotno njihovoj hladnokrvnoj prirodi i uzdržanosti. Kod mazohističkog karaktera nov ambijent može samo kratkoročno uticati pozitivno, ali ne na duži period, jer je preveliki nagon za patnjom i kažnjavanjem.

Nov ambijent ce vremenom ublažiti žustre reakcije kod koleričnih osoba (smanjenje agresivnosti i sadizma) i usporiti promenu raspoloženja kod sangvinika. Kod flegmatika dolazi do poboljšanja u vidu snažnijih emocija i emotivnijeg doživljavanja nove sredine.

Kod melanholika će se smanjiti osećaj tuge i potištenost, kao i upotreba sedativa i pića. Nov ambijent kod narcisoidnog karaktera neće uticati na promenu reakcija niti njihovog intenziteta. Njihovo dotadašnje ponašanje i reagovanje ostaće isto, kao i nestabilno raspoloženje i emocije, koje se mogu javiti u istom ili čak jačem obliku kod kolerika i melanholika. Kod njih se emotivno stanje može i pogoršati po završetku rada na enterijeru (dolazi do nesuglasica, svađe, pa čak i razvoda).

Na sledećoj strani pročitajte kako različite vrste karaktera uređuju svoj prostor
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan