Leglo broj 1. za bakterije: evo gde se krije najviše bacila u domu!

Verovatno je prva pomisao na bakterije u domu: kupatilo, daska za WC šolju ili ulazna vrata? Međutim, ako tako razmišljate, varate se! Na tim mestima se ne krije najviše opasnih bakterija...

Leglo broj 1. za bakterije: evo gde se krije najviše bacila u domu! Foto: Profimedia

Možda ne biste pogodili, ali najviše bakterija u vašoj kući nalazi se na - peškiru. Razlog je zato što se na peškirima zadržava vlaga i to prouzrokuje razmnožavanje bakterija.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Arizoni u oktobru 2014. godine otkrilo je da se na 89 posto kuhinjskih krpa i peškira nalaze koliformne bakterije, koje se inače nalaze u fekalijama i mogu uzrokovati zarazu hranom i proliv, ali i bakteriju ešerihiju koli. 

Istraživači ističu da su peškiri pod većim rizikom od 'opsade' bakterijama jer se koriste kako bi se njima brisale ruke i površine koje su bile u kontaktu s proizvodima od sirovog mesa. 

Korišćenjem istih peškira za brisanje ruku, možete raširiti bakterije i viruse i na druge članove porodice. Nažalost, činjenica je i da ponekad pranje u mašini za veš neće puno pomoći, jer su otkrivene neke bakterije koje su uspele da prežive i sve one turbulencije u mašini.

Saveti kako da smanjite broj bakterija na peškirima i krpama:

Najbolji način da eventualno sprečite veliko širenje bakterija jeste da ne koristite peškire od pamuka tamo gde ih koristi više ljudi i gde se bakterije i gljivice lako mogu preneti s jedne osobe na drugu.

Više: 3 saveta za uvek suve i mirišljave peškire

U javnim toaletima ili kafićima bi zato trebalo držati papirne ubruse za brisanje ruku ili sušilice za ruke.

Kod kuće bi trebalo paziti da redovno perete peškire, a između korištenja treba pripaziti da se oni potpuno osuše jer će sušenje sprečiti razvoj mikroba.

Više: Koliko često treba da menjamo posteljinu, sunđere, krpe i peškire

Odvajajte peškire, i ostavljajte ih na predviđenim vešalicama, kako bi se mogli da se dobro osuše nakon korišćenja. 

Perite ih barem jednom nedeljno i to po mogućnosti na 90 stepeni, ali ne zaboravite da mnoge mašine ne  dosegnu temperaturu koju je navedena u uputstvu za korišćenje. Zato, ako planirate pranje na nižoj temperaturi, svakako koristite deterdžent koji ubija bakterije, a na belim peškirima možete koristiti i izbjeljivač. 

Ako želite da ih učiniti posebno mekanima, umesto omekšivača koristite sirće. 

I zapamtite da će vlažni, korišćeni peškiri u celom kupatilu podstaknuti rast i razvoj bakterija, pa pripazite da ih što pre 'bacite' na pranje i zaštitite ukućane, ali i sebe.

Izvor: Magazin.hr
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan