Kako da manje čistite i očuvate stvari u domu

Dom može biti čist i uredan, a vaše lične ili kućne stvari očuvane ukoliko samo malo povedete računa o njima, a mi vam predstavljamo pet stvari na koje treba obratiti pažnju...

Kako da manje čistite i očuvate stvari u domu Foto: Shutterstock

Pažljivo koristite peškire.

Nema potrebe da nakon jednog tušranja vaš peškir odmah završi u korpi za prljav veš. Ako pažljivo raširite peškir da se osuši posle korišćenja i ako koristite posebne peškire za ruke, lice, kao i mali za noge, velike peškire za tuširanje možete koristiti više puta. Tako štedite deterdžent, vodu, energiju a i... same peškire!

Ovde pogledajte kako da vam peškiri budu uvek suvi i mirišljavi.

Nosite džins više puta pre nego što ga operete.

Teksas je odličan materijal koji, kao što ste primetili, nije lako isprljati kao što je to slučaj sa tanjim pamučnim platnom. Zato nema potrebe nakon jednog pranja one završe u mašini za veš. Ukoliko često perete svoje omiljeni par džinsa vrlo brzo možete ostati bez njih, jer će izblediti i pocepati.

Ovde pročitajte savete za pranje belog teksasa.

Otvorite vrata kupatila nakon tuširanja i uključite ventilator.

Zidove kupatila najčešće upropasti buđ, a da biste to izbegli, potrudite se da obrišete vodu sa pločica u tuš kabini, kao i sa vrata kupatila ako se na njima kondezuje voda. Možete nabaviti mali čistač kakvi koristite za prozore u automobilu i da samo u tri poteza očistite. stakla i pločice u kupatilu. Ukoliko imate prozor, obavezno provetrite kupatilo posle tuširanja ili uključite ventilator. 

Čistite rernu više puta godišnje

Za rernu svaka domaćica ima svoje pravilo, ali profesionalci kažu da je nije potrebno ribati češće od nekoliko puta godišnje. Vrata i staklo brišite i češće, ali unutrašnji zidovi mogu da izdrže i nekoliko meseci. Obavezno čišćenje sledi pre i posle velikih jesenjih i zimskih spremanja slava i drugih praznika, kada je vaša rerna zadužena za dosta specijaliteta i poslastica.

Ovde pročitajte savete kako da operete zapuštenu rernu.

Poštedite drvene podove od preteranog kvašenja.

Drvene podove ne treba često da brisati mokrim krpama ili ih prati. Naravno, ovo se ne odnosi na prag i mesto kod ulaznih vrata gde gosti i ukućani ulaze obuveni. Ta mesta je neophodno češće čistiti, a i postaviti otirač. Još jedan koristan savet koji verovatno znate, ali nije na odmet ponoviti je i obavezno izuvenja pre ulaska u stan. Na cipelama se skupljaju razni ostaci koji mogu oštetiti pod. Mrlje odmah očistite čim ih primetite na podu i usisavajte redovno.
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan