NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA U CRVENOJ BOJI: ove 3 nijanse crvene treba da imate u domu tokom praznika jer donose povoljne početke (FOTO + IDEJE)

Tri nijanse crvene i novogodišnja dekoracija ove boje doneće povoljan početak!

NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA U CRVENOJ BOJI: ove 3 nijanse crvene treba da imate u domu tokom praznika jer donose povoljne početke (FOTO + IDEJE) Foto: Shutterstock

Novogodišnja dekoracija u crvenoj boji iako je ustaljena i klasična, svakako je neizostavna jer u svim tradicijama ima moćnu simboliku koja privlači ljubav i povoljan početak

Crvena je boja ljubavi i energije. U hrišćanskoj tradiciji simbolizuje krv Isusa Hrista koju je prolio da bi spasio ljudski rod. Crvena boja podstiče osećanja topline i podseća na vatru, crvene bobice i Deda Mraza. Ljudi koji vole crvenu boju su ekstravertni, veseli i impulsivni.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO! BOJA GODINE ZA 2019. LAKO SE UKLAPA U VAŠ DOM: najbolje kombinacije boja za dnevnu sobu i kuhinju (FOTO)

Međutim, suviše crvene boje može da podstakne agresivnost, previše uzbuđenja i intenzivne emocije, zato ako je crvena boja dominantna u prostoru treba da se neutrališe sa drugim manje vatrenim bojama. Aranžmani komplementarnih boja, zelene i crvene boje su najpopularniji za novogodišnju dekoraciju, posebno sa zelenim lišćem i crvenim bobicama. Uz dodavanje bele boje dobićete svoju zimsku bajku.

Svima je poznato da crvena ima nekoliko nijansi i obično imamo svoje favorite, a da možda i nismo svesni toga.

U drevnoj Kini i u feng šui učenju crvene nijanse imaju naročito mesto. Nekoliko njenih nijansi je izrazito povoljno, a to su cinobercrvena, novogodišnje crvena i karmincrvena.

Cinobercrveno su se u drevnoj Kini uglavnom ukrašavale kozmetičke posudice, u kojima se čuvaju male sitne dragocenosti.

Novogodišnje crvena nešto je svetlija i smatra se bojom povoljnih početaka, zato se u Kini tradicionalno nova godina dočekuje u crvenoj odeći.

Tamnocrvena koju još zovemo karmin je ona boja koja deluje kao prelivena nijansom kestenjaste. Ona donosi veliku snagu i priznanje u vidu moći i uticaja, a smatra se da je naročito povoljna za oca, onoga koji hrani porodicu, najstariju mušku osobu u domu (Kinezi su svoju kulturu zasnovali na patrijarhalnom sistemu, nama to možda zvuči previše "mačo", ali takva je tradicija). 

Kako je ovo boja vatre vezana je za južnu stranu sveta po feng šui filozofiji. Ona simboliše i unosi život, vitalnost, toplinu, sreću i strast - ako je primenjena u pravoj količini!

 

NA SLEDEĆOJ STRANICI POGLEDAJTE KAKO MOŽETE DA PRIMENITE CRVENU NA NOVOGODIŠNJE DEKORACIJE!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan