Moderni dizajn Rona Arada

Izraelski dizajner, rešen da menja zagađen pejzaž u ljudskom okruženju, poliranjem komade metala pretvara u nameštaj koji prevazilazi svoju funkciju i može se meriti sa savremenim umetničkim delima.

Moderni dizajn Rona Arada Foto: PROMO

Zovu ga „Mad Max” modernog dizajna s kraja XX veka, jer njegove kreacije izmiču racionalnoj kontroli. On smatra da sve što je okoštalo, stereotipno i dosadno treba da nestane, kako iz naše svesti, tako i iz našeg vidokruga.

„Treba menjati zagađen pejzaž”, kaže on s gestom gađenja na licu, „i to ne samo u našem prirodnom okruženju već i u onom koji samo kreiramo”.

Istovremeno je i veliki pristalica reciklaže. Nadaleko je poznat po svojim polufoteljama - sedištima skinutim sa starog „rovera” i adaptiranim uz pomoć čeličnih ramova u udobne, pristojne polufotelje. Obožava metal: aluminijum, čelik, gvožđe... Ono ga izaziva da se s njegovom snagom bori, da ga savija, spaja i razdvaja, reže i polira, da ga potčini svojoj volji.

„To je borba Titana”, kaže.

Koristi metal da ga šrafovima spaja, presama savija, grebe i polira do punog sjaja. Uživa u njegovoj napetosti dok mu se suprotstavlja.

„Poliranjem pretvaram metal od neotesanka u uglađenog gospodina, ispod čije se uglađenosti krije gruba snaga”, otkriva Ron.

Dizajniranje nameštaja odavno je ušlo u novu fazu kreativnog izražavanja. U redu, zna se da fotelja treba da je udobna, ali fotelja Rona Arada pruža i nešto više. To je snažna skulptura u enterijeru. Ona privlači ne samo skulptorskim oblinama već i specifičnim sjajem. Ona obasjava prostoriju, poziva vas da se zavalite, a onda vibrira pod težinom vašeg tela. Iako je od metala, ona nije kruta struktura, već zrači plemenitošću. Ona je moćna i čini da se i vi osećate moćno.

Niste vi nekakva beba da vas uljuljkuje u pelenama! Vi ste moderno biće civilizacije XXI veka. Kreativnost Rona Arada nije ostala samo na fotelji i samo na metalu. On nastavlja da provocira svojim smelim idejama za budućnost. Da li će enterijeri budućnosti zasijati kao polirani čelik? Videćemo. Ova fotelja je upravo postala punoletna. Njoj je nešto između 18 i 21 godine.

Ron Arad

Dizajner je rođen 1951. u Tel Avivu, u Izraelu. Studirao je dizajn na Umetničkoj akademiji u Jerusalimu, zatim studije nastavlja na Arhitektonskoj akademiji u Londonu, gde je diplomirao 1970. godine. Osniva studio u kome se bavi projektovanjem i realizacijom svojih kreativnih ideja. Iz 1990. najpoznatije delo mu je enterijer opere u Tel Avivu.

U međuvremenu postaje cenjeni profesor dizajna na Kraljevskom koledžu umetnosti u Londonu. Ron Arad je strastveni eksperimentator i odani istraživač u domenu forme koja proističe iz mogućnosti materijala, naročito čelika i aluminijuma kao i poliamida. Njegove radikalne koncepcije oblika i strukture nameštaja stavljaju ga u poziciju frontmena modernog dizajna. Sarađuje s brojnim vodećim internacionalnim kompanijama za dizajn.

Njegova dela nalaze se u značajnim svetskim muzejima kao što su MOMA u Njujorku, Centar „Žorž Pompidu” u Parizu, Vitra u Nemačkoj... Njegov opus obuhvata i brojne vile, rezidencije, hotele i restorane po celom svetu.

Marijana Milosavljević,
dipl. istoričar umetnosti
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...