Draga Obradović - jedinstveni vintidž nameštaj

Srpska dizajnerka nameštaja uspela je da iskoristi svoje iskustvo u modi i slikarsko obrazovanje i osmisli očaravajući vintidž nameštaj koji odlikuju jednostavne linije klasičnih sofa i fotelja "obojenih" u prekrasne mebl štofove.

Draga Obradović - jedinstveni vintidž nameštaj Foto: Promo / Anthropologie
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

"Lepa sam kad ja to želim." Tim rečima počinje komentar reciklirane fotelje Drage Obradović, srpske dizajnerke koja od osamdesetih godina prošlog veka živi i radi u Italiji, a čiji jedinstveni vintidž nameštaj prodaje i čuveni lanac Anthropologie. "Kad restilizujem vintidž fotelje različitih stilova i iz različitih perioda, ponekad nađem inspiraciju u modi, a ponekad u umetnosti, ali uvek je sve - strogo - ručno rađeno i prostudirano do poslednjeg detalja", objašnjava Draga. "A kad se sve nađe u harmoniji, onda se čini kao da i niije moglo biti drugačije, kao da se oduvek moglo očekivati da ta fotelja baš tako izgleda."

Draga je stupila u svet dizajna nameštaja 2006. godine,  a od 2007. godine radi zajedno s drugim dizajnerom Aurelijem K. Bejsdaunom. Redizajnirajući stare komade nameštaja i kreirajući nove, Draga nas je očarala jednostavnim i krajnje efektnim sofama i foteljama koje mogu da se lako uklope u različite stilove enterijera. Većina njenih komada nameštaja nastaje kao miks neverovatnih mebl štofova i oslikanog ili izbeljenog drveta. Dezeni koji se provlače kroz nežne mebl štofove podsećaju najviše na grafičke printove koji su bili aktuelni tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka ili neke engleske diskretne tapete u zemljanim, pastelnim tonovima. Na njen istančan ukus za ambijetalni tekstil primetan je uticaj njene modne karijere ali i slikarstva koje je Draga završila u Firenci pri Accademia di  Belle Arti 1988. godine. Upravo poput slikara, Draga uspeva da "oslika" i izvuče  skrivenu  lepotu predmeta objedinujući niti prošlosti s novim, modernijim stilovima.

Ono što će vam se posebno dopasti u komadima Drage Obradović je - pored očaravajućeg dizajna - osećaj da i sami možemo napraviti nešto slično i možda "spasti" neke stare, drage predmete inspirisani njenim primerom. Neće biti lako uspeti, možda, ali iskušenje je neodoljivo!

Ana Dodig

 
slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...