Ektor Serano – dizajn bez predrasuda

Spremnost na eksperimentisanje mladog španskog dizajnera potvrđuje i činjenica da u njegovom studiju postoji i laboratorija, koja funkcioniše kao pravi poligon za kreativno istraživanje i kreiranje različitih koncepcija.

Ektor Serano – dizajn bez predrasuda Foto: Promo / Hector Serrano
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Drugačije razmišljanje i sagledavanje stvarnosti  i kreiranje angažovanog dizajna s porukom glavne su umetničke osobine španskog dizajnera Ektora Seranoa koji se i kod nas predstavio na Sedmoj beogradskoj nedelji dizajna održanoj 2012. godine. Na konferenciji „Sloboda na kvadrat“, on je govorio o emocijama i slobodi u dizajnu. 

Rođen u Valensiji 1974. godine, studirao je industrijski dizajn u rodnom gradu pre nego što se preselio u London, gde je završio master studije u oblasti dizajna proizvoda na Kraljevskoj akademiji umetnosti (Royal College of Art). Tamo je osnovao svoj dizajn studio 2000. godine. 

Njegovi projekti (nameštaj, rasveta, posuđe) su funkcionalni, nesvakidašnjih oblika i izuzetno moderni. Kombinuje inovaciju sa već poznatim idejama, ali na neobičan i inventivan način. Po njemu, svaki kreirani predmet treba da poseduje dve stvari: jedna je inovacija koja u projekte unosi nešto neočekivano, a druga prepoznatljivost, u tom smislu da nam se proizvodi čine već poznatim, kao da su deo kolektivnog sećanja ili iskustva. 

Za Serana sloboda znači pristupiti predmetima bez predrasuda i predubeđenja, i podrazumeva specifično bogatstvo procesa realizacije ideje. On je to i predstavio u svojim radovima, koji kombinuju inovaciju i prepoznatljivost, ali na savremen način. Njegov izuzetan smisao za humor vidi se u njegovom radu sa studentima, kada je pokazao kako se grafički dizajn može iskoristiti za potrebe savremenog aktivizma. Multidisciplinaran kao i uvek, njegov studio trenutno radi na dizajnu igračaka, instalacija za internet kompaniju, elektronskih uređaja... 

U Beogradu je predstavio svoj novi londonski autobus, projekat za istorijski konkurs „Routemaste”, za koji je osvojio drugu nagradu 2008. godine, a trenutno naročitu pažnju posvećuje edukativnim i maštovitim kreacijama za decu kao što su „Finger Puppets”, „Air Heads”, „Hand Puppets”, „Finger Tattoos” za NPW jer, kako on lakonski kaže, „mora da svi dizajneri počnu da kreiraju za decu kada dobiju sopstvenu”! 

Njegov studio je osvojio brojne nagrade kao što su: „Pežoova” nagrada, „Nacionalna nagrada za dizajn” (Premio Nacional de Diseño No Aburridos), druga nagrada na takmičenju „Novi autobus” za London sa Minjarom Garsíjom i Havijerom Estebanom i nagrada „Dizajner godine 2009”, koju dodeljuje casopis „AD”. Njegovi proizvodi su izloženi u muzejima poput „Viktorija i Albert” u Londonu, muzeja dizajna „Kuper Hjuit” u Njujorku i deo su različitih kolekcija „Centralnog muzeja” u Amsterdamu. Serano kaže da voli ograničenja u radu, jer su ona za njega izazov a rad čine zabavnim, i on pokušava da iz njih izvuče maksimum. Kod predmeta za masovnu proizvodnju najvažniji su materijal i proces izrade, ali i oni koji ga koriste. Naime, Seranov studio se trudi da pravi predmete s kojima ljudi mogu da se poistovete na human, ljudski, emotivan i poseban način. 

 
slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...