Verkala - vaza za sva vremena

Postojeća forma nekog predmeta daje pregršt ideja kako da kreativnim dodirom dobijemo dizajn za sva vremena. Finski dizajner Tapio Virkala poigrao se sa formom obične kese te uspeo da od nje napravi neobičnu vazu.

Verkala - vaza za sva vremena Foto : Promo / Tapio Verkala
Običnu papirnu kesu kada zgužvate, po enerciji bacate u kantu za otpatke, čineći jednu sasvim uobičajenu, svakodnevnu radnju, nesvesni potencijala koju ta papirna kesa ima. Druga je mogućnost da kesu, ukoliko je čista spolja i iznutra, ispravite i odložite da biste je ponovo upotrebili kada vam zatreba. To biste uradili vi, ja i drugi običan svet. Ali šta radi dizajner kalibra Tapija Virkale dok u rukama drži zgužvanu papirnu kesu? Niti je baca niti poravnava, već posmatra njenu zgužvanu formu i razmišlja o njoj kao izvoru inspiracije za nešto što bi bilo, na primer, vaza za cvece!
Zar nemamo na hiljade različitih vaza za cveće: od stakla, kristala, kamena, mermera, plastike, pleha,keramike... i čega sve ne? Obična caša za vodu može poslužiti kao vaza, baš kao i obična konzerva na sirotinjskom prozoru. Ova zgužvana porcelanska vaza finskog dizajnera Tapija Virkale, genijalnog Laponca sa severa Finske, izrađena je u respektabilnoj manufakturi „Rozental” i krasi kako izloge dobrog skandinavskog dizajna širom sveta, tako i sobe onih koji razumeju šta je to dobar dizajn - uspešan spoj funkcije i oblika, materijala i svrsishodnosti, ideje i lucidnosti.
Šta je dizajner hteo da kaže?
- Kako je dobra ova vaza za cveće! Puna vode u ruci koja je drži, ne klizi, iako je porcelan klizav. Lako se pere i održava, jer ima širok gornji otvor. I kada prazna stoji na vašem stolu, ona privlači pažnju, stiče vaše simpatije, navodi vas na razmišljanje: šta je dizajner hteo da kaže?
Tapio Virkala je finska legenda. Materijal je bio njegova opsesija, naročito staklo i drvo, ali i metal i njihova kombinacija. Iako izuzetno poslovan, povremeno se pretvarao u mitsko biće dok je vreme provodio u divljoj prirodi, kopajući i deljući, maštajući pod svetlošću ponoćnog sunca obožavane Laponije.
Marijana Milosavljević,
dipl. istoričar umetnostiPrenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan