Prostrane terase mogu biti pravi produžetak sobe za dnevni boravak i idealan prostor za dečju igru. Sve spoljne površine terase moraju biti obložene vodootpornim materijalom, što znači kamenom, impregniranim drvetom, opekom...

Terasa Foto: Shutterstock

Terase su otvorene stambene površine. Kao i balkoni ili lođe one predstavljaju dragoceni element stana koji omogućava boravak na otvorenom, iako u okviru zatvorenog, arhitektonski definisanog prostora. Za razliku od balkona koji su mali i istaknuti delovi na procelju zgrade, i lođa koje su s bočnih strana i odozgo zatvorene, terase su prostrane površine, često otvorene i s gornje strane. Zbog toga terase zahtevaju specifičan način uređenja.

Krovne terase su idealne za stanovanje napolju. Njih možemo koristiti kao nastavak sobe za dnevni boravak i kao idealan prostor za dečju igru. Sve spoljne površine terase moraju biti obložene vodootpornim materijalom, što znači kamenom, impregniranim drvetom, opekom...

Zidovi takođe moraju biti viodootporni, a za njih se najčešće upotrebljava materijal kojim je obrađena prednja strana kuće. Ako terasa nema nadstrešnicu, trebalo bi svakako ugraditi pokretnu roletnu-tendu, koja za letnjih meseci služi kao zaštita od sunca. Za ovakve pokretne nadstrešnice može se upotrebiti vodootporni materijal koji je plastificiran, tako da štiti i od kiše. Umesto tende koja je skupa, ili na velikim terasama gde tenda pokriva samo deo, možemo koristiti i suncobrane. Oni moraju imati masivno postolje radi stabilnosti na udare vetra. Svaku terasu treba oplemeniti obiljem zelenila i cveća, jer nema ništa neugodnije od gole betonske terase pod vrelim letnjim suncem.

Pri tom treba izabrati jedan ili više uglova i površina gde ćemo posaditi zelenilo. U ovom poslu moramo se pridržavati načela o estetskom uređenju prostora, a to su harmonija, proporcija, ravnoteža i ritam. Najlepša dopuna cvetnoj dekoraciji terase biće fontana. To može biti neka iz serije malih sobnih fontana, što znaci da ne mora biti komplikovana i skupa. Nameštaj za terasu može biti pokretan ili ugrađen, ali najbolje su kombinacije ove dve vrste.

Ako je pod obložen impregniranim drvetom, od njega se mogu napraviti i klupe, koje će služiti za sedenje, ali i za držanje raznih predmeta. Od pokretnog nameštaja na terasi su obavezni manji sto sa stolicama, ležaljke i pokretni stočić za posluživanje koji se lako mogu preneti s jednog kraja na drugi. Nameštaj može biti sklopiv, što je vrlo korisno i praktično prilikom odlaganja ovih elemenata u zimskim mesecima.

Arh. Radmila Milosavljević,
osnivač Dopisne škole za dizajn enterijera „Ambijent”, www.ambijent.net
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...