Zavese su važan element enterijera i zato traženju rešenja za njih treba prići brižljivo i znalački - nemojte zanemariti i njihove praktične funkcije da regulišu priliv svetlosti i vazduha i da otvore prijatan a uklone neprijatan vidik.

Zavese Foto: Shutterstock

Svaka prostorija predstavlja pitanje za sebe: jedno rešenje odgovara velikoj dnevnoj sobi, drugo salonu, treće spavaćoj sobi, a ko zna koje po redu kuhinji, ateljeu ili dečjoj sobi. Pri tom je, osim namene prostorija, od presudnog značaja veličina, oblik i stil prozorskog otvora.

Ne treba zaboraviti da su prozori i deo našeg stana na ulici, pa zato pitanje zavesa prelazi domen unutrašnjeg uređivanja. Osećajem za sklad i stilsku doslednost možemo doprineti da savremena stambena zgrada izgleda još savremenije, a starinska zgrada dobije na vrednosti usled zanimljivih arhitektonskih rešenja prozorskih otvora.

Poznato je da i najbeznačajnija fasada može da izgleda privlačno i lepo, samo ako stanari uz malo truda prozore svojih stanova urede sa ukusom i ljubavlju.

Od čega treba poći pri rešenju zavesa u sobi? Evo nekoliko prioritetnih pitanja:

  • Da li je vidik koji nam se ukaže kada pogledamno kroz prozor privlačan, pun zelenila, vazduha i plemenite prirode ili je, naprotiv, neprijatan, sumoran, zbog mnoštva fasada oronulih kuća, zapuštene ulice, prepunih kontejnera sa otpacima ili sumornog pejzaža?
  • Da li je prozor okrenut ka istoku, jugu, zapadu ili severu odnosno da li smo preko leta željni sunca ili hlada?
  • Da li nam prozor otvaranjem donosi u sobu prijatne zvuke iz prirode ili iz mirnog parka ili nam u sobu uleće paklena buka gradskog saobraćaja ili automehaničarske radionice? Osnovna uloga prozora je da u naš stan propusti svetlost i vazduh, i u tom pogledu ne mogu ga zameniti ni kalorifer ni sijalica. Isto tako, osnovna uloga zavesa na prozorima je da kontrolišu priliv svetlosti i vazduha, da ih svedu na meru koja nam je potrebna i samim tim udobnost stanovanja podignu na najviši nivo. Ove praktične funkcije zavesa nikada ne treba potisnuti u drugi plan.

Tek pošto izaberemo zavesu koja će regulisati svetlost što dolazi spolja, smanjiti buku koja nam smeta, zadržati svežinu kada sunce prži a toplotu kada severac briše, zavesu koja će nam otvoriti prijatne, a ukloniti neprijatne vidike, tek tada smo krenuli pravim putem.

Arh. Radmila Milosavljević,
(osnivač Dopisne škole za dizajn enterijera „Ambijent”, www.ambijent.net)

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...