Postoji li idealna fotelja? Mnogi dizajneri tragali su za njom, ali je ona ostala izvan dometa težnje ka „idealnom“.

Fotelja Foto: Shutterstock

Naime, kao i svaki drugi predmet koji je namenjen čovekovoj upotrebi, i fotelja se može analizirati s više aspekata, a jedan od njih, najvažniji, jeste udobnost.

Eksperiment

Svako ko se time bavio može da konstatuje kako su najlošije tzv. krute forme, rađene prema jednom tipu čovekove građe, nekakvom proseku, jer takav oblik zapravo nikome savršeno ne pristaje. Eksperimenti s otiskom figure koja sedi u snegu i prenošenjem otiska na kalup koji će poslužiti za livenje plastične forme – ostali su samo eksperimenti, jer čovek ne sedi uvek mirno.

Standardi

Udobno sedenje zahteva elastičnost. Međutim, kakvu elastičnost? Onu koja će to biti samo do stepena koji odgovara onome ko sedi. Ako čovek koji sedi upadne u fotelju više nego što je potrebno, to neće biti dobro, kao što nije dobro ni da onaj ko sedi ima osećaj da fotelja hoće da se vrati u prvobitno stanje.

Zahtevi za opuštanjem i oni koje postavlja kičma svom svojom dužinom moraju da budu ispunjeni: osigurati oslonac za slabinski deo; na tom mestu potrebno je blago ispupčenje na visini 17-27 cm od sedišta; osigurati oslonac za potiljak na fotelji s naslonom za leda (40-60 cm od sedišta); sedište mora da bude toliko visoko i da oba stopala leže na podu, dakle, oko 45 cm; za udobno sedenje potrebna su oba naslona za ruke na visini 20-25 cm iznad sedišta; sedište mora da bude elastično, a ugao između njega i leđnog naslona od 95° do 105°.

U pogledu vrste materijala za izradu fotelja, najvažniji su: ispuna koja treba da joj pruži elastičnost, čvrst okvir koji osigurava stabilnost i dopadljiva i trajna presvlaka koja joj određuje karakter.

Arh. Radmila Milosavljević

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan