Ambijent

Ambijent je opšti utisak koji na nas ostavlja neki ograničeni prostor, uređen tako da služi ljudima.

Ambijent Foto: Shutterstock

Ovaj utisak je teško objasniti i opisati, jer se sastoji od slojevitih, neuhvatljivih i fluidnih doživljaja prostora. Odnos površina i njihovih proporcija utiče na naš duh, a boje, osvetljenje, tekstura izabranih materijala i određeni mirisi deluju na naša čula.

Posebne sposobnosti

Niko ne može biti dobar poznavalac teorije boja, stručnjak za stilove nameštaja iz pojedinih epoha, majstor za polaganje parketa ili postavljanje tapeta, a istovremeno potpuna neznalica kada je reč o kreiranju ambijenta za pojedine namene. Osećaj za atmosferu i kreiranje ambijenta poseban je talenat, a smisao za oživljavanje prostora spada u domen vrhunskog stvaralaštva. Dobro uređenje sobe zavisi od znanja, ali bez talenta i nadahnuća nema dobrog ambijenta. Takođe, nije ga moguće opremiti bez prisustva ljudi kojima je taj prostor namenjen. Prostor koji se rešava bez ljudskog faktora ostaje na nivou tehničkog slučaja.

Ljudski faktor

Jedan arhitektateoretičar pokušao je da uporedi dobro uređen stan s dvema umetnostima: slikarstvom i pozorištem. Došao je do zaključka da je ipak čovek taj koji stan pretvara u dom. On kaže: „Slika je statična, a pozornica dramatična jer se po njoj kreću živi ljudi. Oni se smeju, plaču, spavaju i bude se, vole se i ljute, bučni su ili tihi... ali nikad nisu beživotni. Naprotiv, na slici, čak i kada je njena tema najdramatičnija, sve je statično. Tako je i s enterijerom stana. Njegov ambijent određuju oni koji u njemu žive.“
Dogodilo se, na primer, da je dekorater postavio kutak lep kao slika, ali u njemu niko nije sedeo, dok su se u drugom uglu ukućani otimali da sednu u manje ataktivnu fotelju. Prvom  ranžmanu je zapravo nedostajala spontanost.

Arh. Radmila Milosavljević
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan