ČESTERFILD KAUČ JE OPET U TRENDU: ovo je najpoznatiji komad nameštaja na svetu

Klasičan komad nameštaja - česterfild kauč - prepoznaćete svuda u svetu - od domova slavnih do udobnih dnevnih soba u engleskim kućama...

Foto: Shutterstock              Foto: Shutterstock

Sofa ili kauč u česterfild stilu klasičan je komad koji se sada vraća u modu. Ne samo da je atraktivan, već je i veoma udoban. Podsećamo na čuvenu rečenicu "Luksuz mora biti udoban, inače to nije luksuz" velike dizajnerke Koko Šanel.

Najpoznatija varijanta ovog komada nameštaja je kauč izrađen od kože u braon boji, nijanse konjaka. Mogli ste ga videti na fotografijama i u filmovima, gde je predstavljen u radnim sobama ili kancelarijama zvaničnika i moćnih bogatih ljudi. 

Širok, kožni, nasloni i stranice u istoj visini, dubok sedalni deo. Stranice su masivne, zakrivljene, pružaju udoban oslonac. Poseban šarm i njegov zaštitni znak su dugmad duboko utisnuta u tkaninu, tako da formiraju rombove u tapacirungu.

Ovaj naziv potiče iz Engleske, a sam kauč datira navodno iz 1800-ih. Lord Filip Stanlop, četvrti Erl od Česterfilda, bogat i moćan, u svoje vreme bio je poznat kao trendseter. Prvi ovakav kauč nastao je prema lordovim zahtevima - Da to bude kauč koji bi gospodinu omogućio da  sedi uspravno, ali u krajnjoj udobnosti, dok mu se pritom odeća ne gužva.

PROČITAJTE JOŠ: Praktičan ležaj zapalio Internet: od kauča do kreveta na sprat za samo 1 minut (VIDEO)

Za lorda je napravljena stolica istog stila, koja je i dobprinela širenju trenda. Prema legendi, dok je lord bio na samrti, prijatelj Dejrols ga je posetio.

Lord nije zaboravio manire, pa je ličnom batleru naredio da da stolicu gospodinu, što je ovaj bukvalno shvatio. Lord je preminuo a batler je insistirao da gost ponese stolicu sa sobom, jer je to bila poslednja želja njegovog gospodara. I tako je gospodin Dejrols poneo stolicu i usput zaključio da je njen dizajn veoma privlačan i poseban. I ostali su pali na šarm česterfild stila.

 

 

Kauč godinama ponosno zauzima svoje istaknuto mesto u londonskom Džentlmen klubu.  Karakteristična kožna sofa zadržala je svoj istaknuti šarm tokom godina, a sve šeme boja i propratni komadi (sofe, fotelje, klupica sa naslonom, prozorska sedišta, stolice za ljuljanje itd.) koji su projektovani tokom poslednjih 200 godina, svi su direktno inspirisani originalom.

Glavna boja za predstojeće vreme je zelena. Preporučujemo smaragdnozelenu za ovaj komad nameštaja. Ako ste ipak za smirenije i neutralnije nijanse, odaberite crnu ili sivu.

PROČITAJTE JOŠ: Male tajne enterijera: kako da vaša dnevna soba izgleda luksuznije bez velikih ulaganja

Ovaj komad nameštaja ima svoje mesto u klasičnom dizajnu, ali se polako opet uvodi i u moderne ili eklektične enterijere. Pre svega zbog svog statusa, ali i zbog elegantnog i moćnog izgleda. Veoma popularni plišani materijali i jastuci kao stilski dodatak pretvaraju ga u udobno gnezdo.

Izvor: Stil


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
​Tajna modnog uspeha Megan Markl

Savršena odeća Megan Markl rezultat je jednostavnih pravila modnog izbora. Evo kako se razvijao...
MALA MACA JE PRIŠLA OGROMNOM PITBULU! O ne, počela je da mu grize šapu! Njegova reakcija će vas iznenaditi (VIDEO)

Zamislite situaciju, opasni pas i mala mačka zajedno. Strašne slike vam prolaze kroz...
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
NE BACAJTE ŠTAPIĆE OD SLADOLEDA! Uz malo truda možete od njih napraviti originalnu stvar u kući! (VIDEO)

Ako štapić od sladoleda nije osvojio nagradu, većina vas će ga baciti u đubre, zar ne? Ipak, ti...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...