Rešenje za veliki stan sa malo soba

U ovom stanu od sto kvadrata nije bio predviđen prostor za dečje sobe. Pogledajte kako se smanjenjem ulaznog dela i lođe može postići veći komfor dnevnog boravka i osvojiti prostor za sobe za decu.

Rešenje za veliki stan sa malo soba Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Poštovani Željko,

Raspolažemo stanom površine 101,66 m2. Od toga, momentalno je iskorišceno 87 m2, a ostalih 14 m2 otpada na lođu koju možemo zakonski da zastaklimo. Naša želja je da i mlađem sinu napravimo sobu. Sve opcije su prihvatljive: od zastakljivanja terase, rušenja, zidanja...

Zahvalna,
Branka Jović, Donja Austrija

 

Poštovana Branka,

Iskoristio sam sve izvodljive opcije pomeranja zidova, zastakljivanja i sl. da bih stan učinio komfornijim, uključujući i novonastalu sobu za mlađeg sina. U postojećem obliku zaista postoji nelogičnost da u stanu takve kvadrature nemate još jednu sobu. U predloženom rešenju lođa je postala deo soba i tako iskorišćena na najbolji mogući način.

Ulazni prostor: predsoblje

Jedna od osnovnih mana stana je veliki hodnik na koji „otpada” dosta kvadrata. Pomeranjem zidova soba hodnik prema dnevnom boravku biva sužen. Ulazni prostor je ostao postojeće veličine. Levo od ulaza nalazi se veliki ugradni orman za smeštaj sezonske garderobe, kofera, usisivača i sl. Desno od ulaza predviđen je i cipelar sa udobnom polufoteljom za sedenje prilikom obuvanja. 

Roditeljska spavaća soba

Dovoljne veličine za sve potrebno: bračni krevet 200x160 cm s noćnim stočićima i toaletnim stolom, a tu je i garderobni plakar. Deo lođe iskorišcen je za proširenje sobe, dok je deo u uglu dostavljene osnove stana nejasan, pa mu nisam odredio svrhu. Kupatilo i wc Nisu tako veliki kao što zaslužuje stan ovakve veličine, ali su dovoljni da zadovolje osnovnu funkciju. Ovde nisam preduzeo pomeranja i proširenja i time vas naveo na troškove. Biće ih dovoljno za novu sobu...

Kuhinja

Na mestu gde je predviđena, jednoredna kuhinja ima dovoljnu dužinu za sve potrebne elemente i ugradnu tehniku. Od trpezarijskog i ostalog prostora deli je pult na koji se oslanja sto za ručavanje.

Dnevni boravak

Delimično je umanjen na račun nove sobe, ali je uvećan u zoni bivše lođe gde je smešten radni prostor - biblioteka s puno dnevne svetlosti. Ovde je predviđen komforni trosed s dve pomerljive fotelje i klub stolom. Desno se nalazi polica za knjige, a naspram garniture dugačka komoda sa fiokama i kombinovanim zidnim policama i ormarićima. Ovo je zaista prostrana soba, u kojoj svako od ukućana istovremeno može da uživa u različitim aktivnostima.

Dečje sobe

Pomeranjem zidova prema dnevnom boravku i spavaćoj sobi dobijen je prostor za formiranje još jedne sobe. Sobe su po strukturi praktično iste, sa istim rasporedom nameštaja i ostalih elemenata. Lođa je iskorišcena za proširenje, a u njenoj zoni obe sobe dobile su svetao radni kutak (radni sto s pokretnim ormarićem sa fiokama). Duž levog zida soba predviđen je kombinovani garderobni orman s delom u otvorenim policama, fiokama i krevetom 200x80 cm. Tu je još i pokretni kub sto i LCD televizor na zidnom nosaču. Ovde ima mesta za još neke delove nameštaja, ali smatram da je slobodan prostor za decu najveće bogatstvo, pa sobe ne treba „pretrpavati” ukoliko se ne pojavi određena potreba. O tome je najbolje da odlučite sami.

Željko Grijaković,
dizajner i diplomirani inženjer
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan