Pregrađivanjem do više prostorija u stanu

U nefunkcionalnom stanu nema dovoljno prostora za dve spavaće sobe, pa arhitekta predlaže pomeranje pregradnih zidova. Spajanjem male kuhinje i trpezarije može se osloboditi dovoljna kvadratura za bolji raspored.

Pregrađivanjem do više prostorija u stanu Foto: Shutterstock

Poštovana gospođo Petronijević,

Kupili smo stan od 58 m2 koji po projektu nema dečju sobu. Imamo ćerku od 17 godina kojoj treba soba. Privremeno smo spavaću sobu laganom drvenom konstrukcijom podelili na dva dela i koristili kao kuhinju s trpezarijom i spavaću sobu. Od kuhinje smo napravili dečju sobu. Ta soba ima stakleni zid sa ulaznim vratima prema hodniku koji bi po potrebi mogao da se ukloni. U praksi se sve ovo do sada urađeno nije pokazalo kao dobro rešenje. Molimo vas da nam nekom idejom pomognete u renoviranju stana, čija je svrha da naša ćerka dobije svoju sobu.  

Unapred zahvalni,
porodica Tomanović

Poštovani Tomanovići,

Najjednostavnije bi bilo da imate dnevno-spavaću sobu, a povezivanjem s kuhinjom (na originalnom mestu) nekim širim vratima u pregradnom zidu dobili biste veći prostor za dnevni boravak i trpezariju. Ipak, čini mi se da vi želite dve odvojene spavaće sobe i odvojen dnevni boravak.

Pomeranjem pregradnih zidova ka unutrašnjosti soba dobijate veći centralni prostor, u koji se mogu smestiti manja kuhinja, manja trpezarija i dnevni boravak. Na crtežu se ne vidi gde su instalacije za kuhinju, kao ni debljina zidova. Stan je simetričan, tako da, ukoliko su instalacije za kuhinju na drugoj strani, možete na isti način formirati prostor kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka na drugoj strani.

Olivera Petronijević,
vlasnica studija MSPRO
za projektovanje, dizajn i
završne radove u građevinarstvu
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan