Renoviranje uz skroman budžet: kako da jedan nefunkcionalan stan pretvorite u komfornu oazu

Dugačak hodnik, nefunkcionalna dnevna soba... sve su to izazovi u ovom stanu za koji nudimo daleko bolje rešenje...

Renoviranje uz skroman budžet: kako da jedan nefunkcionalan stan pretvorite u komfornu oazu Foto: Shutterstock

Poštovana gospođo Petronijević,

Obraćam vam se u nadi da ćete nam dati rešenje za adaptaciju nefunkcionalnog stana. U njemu živimo suprug i ja sa dva sina od sedam i tri godine. S obzirom na to da svi spavamo u jednoj sobi, potreban nam je savet za preuređenje stana. Velika teresa je zastakljena i neiskorišćena, ali pošto nemamo dovoljno novca da iskoristimo ceo prostor i sve renoviramo (jer na terasi treba da se rade izolacija, grejanje, prozori, parket), molimo vas za najfunkcionalniji i najpovoljniji predlog za nas.

Volela bih da uzmete u obzir da mi je primarna stvar premeštanje kuhinje, i da napravimo jednu celinu s trpezarijom i dnevnom sobom. Ne znam da li deci napraviti dve sobe ili da budu zajedno, stoga vas još jednom molimo za idealno rešenje. Unapred zahvalna, porodica Đurđević

Poštovani Đurđevići,

Izmeštanjem kuhinje dobija se prostor za komotnu roditeljsku spavaću sobu. Prostor koji zauzimaju niša sadašnje kuhinje i kupatilo može se podeliti i u njega smestiti i kuhinja i kupatilo. Pomeranjem kupatila i smeštanjem kuhinje bliže sobi dobija se jedinstven prostor kuhinje, trpezarije i dnevne sobe.  Naravno, kuhinja može biti i odvojena, ali ovde je predlog da bude povezana s dnevnim boravkom, jer se na taj način skraćuje inače veoma dugačak hodnik, a takođe i dnevni boravak dobija na prostoru.

Dnevni boravak se može sasvim funkcionalno rešiti i bez adaptacije terase, za koju trenutno niste spremni, a kada je pripojite dnevnom boravku, dobićete kvalitet više. Pre rušenja zida obavezno angažujte statičara. Dečja soba se može podeliti na dve sasvim solidne sobe, mada, pošto su deca mala, to možete ostaviti za kasnije.

Olivera Petronijević,
vlasnica studija MSPRO za projektovanje,
dizajn i završne radove u građevinarstvu

Pročitajte još:

Kako opremiti mladalački stan uz skromni budžet

Kako napraviti topao porodičan kutak za mladi bračni par sa detetom

Prizemna porodična kuća sa velikom terasom
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan