3 NAJVEĆA IZAZOVA ZA MALI I SREDNJI BIZNIS: šta svako u Srbiji treba da zna ako želi da bude svoj gazda

3 NAJVEĆA IZAZOVA ZA MALI I SREDNJI BIZNIS: šta svako u Srbiji treba da zna ako želi da bude svoj gazda Foto: Shutterstock

Početak samostalnog posla je veliki izazov za svakog preduzetnika, ali njegovo održanje i razvoj su još veći!

Često se čini da nema kraja pitanjima koje treba rešavati. Kako napraviti pravi i dobar brend od svog proizvoda ili usluge, kako razviti bazu klijenata ili kupaca? Kako naći prave ljude za posao? A naročito: kako finansirati posao i upravljati finansijama?

1. GDE NAĆI NOVAC ZA POKRETANJE BIZNISA

Pre nego što uopšte počnete sa traženjem zajma za pokretanje ili vođenje malog preduzeća, bilo bi dobro da imate poslovni plan, procenu troškova pokretanja i poslovnu projekciju. Vi ste ti koji treba da pomognete banci da razume - zašto je dobra ideja da baš vama da novac na zajam.

Ako uzimanje zajma od banke nije za vas opcija, razmotrite alternativne načine - finansiranje od investitora u obliku rizičnog kapitala ili anđeoskog investiranja.

Međutim, i u tom slučaju treba da budete spremni da će investitor želeti da pregleda vaš poslovni plan i finansije.

Kako da pronađete i odaberete pravi način finansiranja? Pogledajte više o tome OVDE.

Da li vam je potrebna pomoć u pronalaženju partnera? Udruženje mladih privrednika Srbije (http://umps.rs) nudi članstvo koje uključuje učestvovanje u edukativnim i netvorking događajima Udruženja, kao i podršku pri pronalaženju partnera i promociji biznisa i pristup AYES programu benefita.

Više o tome pročitajte OVDE.  

2. KAKO POKRENUTI POSLOVANJE ONLINE

Ako vas nema na Internetu, vaš biznis ne postoji!

Ovo pravilo 21. veka potvrdila su sva iskušenja s kojima nas je suočila epidemija korona virusa.

Međutim, i kad njen izazov prebrodimo, online prisustvo će ostati jedno od najvažnijih alata svakog preduzetnika.

3-najveca-izazova-za-mali-i-srednji-biznis-sta-svako-u-srbiji-treba-da-zna-ako-zeli-da-bude-svoj-gazda-1

Možda vam se danas čini da su veliki brendovi nastali "tek tako"? Sami od sebe? Munjeviti uspon nekih internetskih zvezda biznisa pokazuje vam da i vaše preduzeće može da raste veoma brzo ako pažljivo gradite svoje online prisustvo.

Kako da organizujete svoju digitalnu prodavnicu? Kako da napravite svoj vebsajt?

Više o tome pročitajte OVDE!

Uz ovu pomoć, možete sami da kreirate bilo koju vrstu vebsajta. Bez koda, bez priručnika, bez ograničenja. Pogledajte OVDE najjednostavniji način da sami napravite svoj sajt.

Takođe, na raspolaganju vam je i Wix vodeća razvojna cloud platforma za kreiranje sajtova - upoznajte se sa njom - OVDE

Da li želite da vam brzo i bezbedno stižu uplate preko vaše online prodavnice ili preko mobilne aplikacije? Da li tražite rešenje koje uključuje i mehanizam zaštite od prevare? Onda je za vas idealna usluga Allsecure, o kojoj više možete da pročitate OVDE

3. KAKO SE REKLAMIRATI NA INTERNETU I KOLIKO TO KOŠTA

Nisu svi ni talentovani da postanu blogeri a mnogi ljudi sa dobrim poslovnim idejama nemaju vremena da grade svoj brend online.

Međutim, to ne znači da se treba prepustiti marketing stručnjacima bez ikakvog znanja o tome šta vam nude i šta vam naplaćuju.

Ako ste rođeni pre početka digitalne revolucije, možda vas zbunjuje rečnik novog Internet marketinga: PPC, CPI, CPA... skraćenice iza kojih stoje jednostavni alati online reklamiranja.

Šta tačno koja od njih znači i šta bi najbolje odgovaralo vašem malom ili srednjem biznisu - pročitajte OVDE!

Važno je da znate: bez obzira na to u kom delu poslovnog poduhvata se nalazite, stručna pomoć je dostupna.

3-najveca-izazova-za-mali-i-srednji-biznis-sta-svako-u-srbiji-treba-da-zna-ako-zeli-da-bude-svoj-gazda-2

Čitav set poslovnih rešenja, stručnih saveta, kontakata i posebnih pogodnosti za male biznise, koja će vlasnicima malih i srednjih preduzeća olakšati svaki korak poslovanja nudi vam Visa platforma #WhereYouShopMatters za podršku malom biznisu - #PodržimoLokalno na adresi https://rs.visa.com/run-your-business/small-business-tools/small-business-hub.html

Cilj je da svakome ko želi da postane svoj gazda dobije podršku i da - uz pomoć saveta, iskustva, partnera koje preporučuje i posebnih ponuda koje nude - lakše i efikasnije vodi i razvija - svoje poslovanje.

Tu ćete naći mnoštvo odgovora na mnoga pitanja i izazove koji vas čekaju - od pronalaženja načina finansiranja, organizacije troškova pokretanja, odabira vrste plaćanja, preko upravljanja finansijama, prodaje (online i F2F) i upravljanja online reputacijom.

Na raspolaganju vam je i veoma praktičan Visa konsijerž čet bot za biznis, servis za asistenciju koji radi 7 dana u nedelji, 24 sata dnevno, i koji vam može pomoći oko podrške za sve navedene i mnoge druge pogodnosti i ponude za vlasnike malih biznisa. Pogledajte više o tome OVDE.

Konsijerž za biznis usluga dostupna je korisnicima Visa Business kartica.

Mala preduzeća su temelj naše privrede. I bez obzira na to da li tek započinjete ili već vodite svoj posao, Visa je tu da vam pomogne. Posetite rs.visa.com i pridružite se Visa platformi #WhereYouShopMatters za podršku malom biznisu - #PodržimoLokalno.

Ova podrška je podjednako dostupna svima!

Tekst: PROMO
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt