ČAIR JE PUN LAKIH BOLESNIKA, SPREMAJU SE KASARNA I HOTEL NAIS: sve do Uskrsa biće još više pacijenata i smrtnih slučajeva

ČAIR JE PUN LAKIH BOLESNIKA, SPREMAJU SE KASARNA I HOTEL NAIS: sve do Uskrsa biće još više pacijenata i smrtnih slučajeva Foto: Tanjug / print skrin
Korona virus NOVO!

Bolnički kapaciteti u Srbiji za smeštaj bolesnika zaraženih korona virusom su na izmaku, piše Lepa&Srećna.

"Za nas je narednih deset dana ključno, do 20. aprila će biti jasno kako stojimo s virusom", istakao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije koji je 10. aprila 2020. godine posetio Niš.

"Niš i okruženje su od početka bili na jakom udaru korona virusa, a zbog eksponencijalnog rasta, odlučeno je da bolnicu u Leskovcu pretvorimo u kovid bolnicu", rekao je Vučić.

"Privremena bolnica na Čairu je puna, ali manje je zlo to nego da je pun Klinički centar", rekao je Vučić. "Pripremiće se i novi smeštaji za lake bolesnike, u kasarni, hotelu "Nais" i drugim hotelima.

Biće na raspolaganju i vozila hitne pomoći opremljena respiratorima da bi slučajevi kojima se iznenada pogorša stanje mogli da budu što brže prebačeni do jedinica intenzivne nege.

Laboratorija u Nišu počeće da obavlja više testova, jer je nabavljena podloga koja je bila neophodna. Prema Vučićevim rečima, na osnovu dogovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, obezbeđeno je dodatno snabdevanje lekom "hlorokin".

Prema rečima epidemiologa, biže neophodna "gvozdena disciplina" da se izdrži do kraja epidemije, a i dalje se upućuje apel da svi izbegavaju socijalne kontakte.

"Penzioneri su i jutros pokazali veliku odgovornost, jer je oko 158 hiljada ljudi bilo u prodavnicama, dakle negde oko 9 odsto penzionerima", kazao je Vučić.

Prema rečima dr Branislava Tiodorovića, sve do Uskrsa biće sve više pacijenata, ali i više smrtnih slučajeva. "Bolnica je puna u ovom trenutku, ali time što ćemo i novi Klinički centar pretvoriti u kovid-bolnicu, izdržaćemo i ovaj talas.

Znam da vas mami toplo vreme i da je teško zadržati decu u kući, ali razmišljajte o onima koji su stigli na respiratoru.

Sada imamo 19 pacijenata na respiratoru u Nišu, a u celoj zemlji njih 124 - to su pacijenti koji se direktno bore za život. Razmišljajte i o tome da je 30,4 posto ukupno obolelih u dobu od 40 do 60 godina - i to onih koji su smešteni u bolnice. 

U Nišu danas imamo dete staro tri godine, zbrinuto je, smešteno u posebnim uslovima i stabilno je za sada.

Razmišljajmo o tome, a ne samo o našim sebičnim željama," završio je dr Tiodorović.

Izvor: Lepa&Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt