KORONA VIRUS - SITUACIJA U NEMAČKOJ 16. MART 2020: zatvaranje granica

Život s virusom se menja se i u Nemačkoj iz dana u dan!

KORONA VIRUS - SITUACIJA U NEMAČKOJ 16. MART 2020: zatvaranje granica Foto: Shutterstock
Korona virus NOVO!

Bavarska je od 16. marta 2020. godine proglasila vanredno stanje. Nemačka je uvela strogu kontrolu granica.

Kontrolišu se granice sa Francuskom, Austrijom, Danskom, Luksemburgom i Švajcarskom. Tranzit je još uvek dozvoljen.

U Nemačkoj je u poslednjih 24 sata registrovano 1000 novih slučajeva.

Od subote su u Berlinu zatvoreni svi restorani, klubovi, barovi, sportski objekti. Bolnice su usredsređene na pomoć pacijentima obolelim od korona virusa. 

Dole preneti tekst objavljen je 13. marta 2020. godine.

Epidemiolozi kažu da je Nemačka u borbi protiv korona-virusa četiri nedelje u prednosti pred Italijom. Kako bi se usporilo širenje virusa, odlažu se i fudbalske i rukometne utakmice, ali i druge javne manifestacije.

Mejlovi i poruke stižu jedni za drugim: poslodavac otkazuje sve sastanke, koncerti se otkazuju, deda i baka otkazuju posetu unucima. Sve u strahu od korona-virusa.

Tako otprilike izgleda u Nemačkoj. Javni život lagano se kreće ka prema potpunom stanju mirovanja. Neke fudbalske utakmice igrane su pred praznim tribinama i tako će biti do utorka. A onda će svi susreti prve i druge Bundeslige biti odloženi do početka aprila. Dečija igrališta su prazna, u javnom prevozu odjednom ima mnogo mesta. Samo je pitanje vremena kada će se, kao u Italiji, zatvoriti univerziteti, škole, obdaništa, restorani i bioskopi. Prve savezne pokrajine već su zatvorile svoje škole.

Nepoželjni društveni kontakti

„U međuvremenu sa priličnom sigurnošću znamo da u sadašnjoj fazi pandemije moramo praktično da prekinemo sve kontakte ako želimo da sačuvamo jedinu šansu da se broj zaraženih zadrži na minimumu“, kaže Patrik Laršajd, zvanični lekar berlinske četvrti Rajnikendorf. On je od berlinskog Senata zatražio drastično ograničenje javnog života.

Odluka o otkazivanju svih manifestacija i događaja na kojima se okuplja više od 1.000 ljudi, prema njegovom mišljenju nije dovoljna. „Trebalo bi zabraniti sva okupljanja inače zarazu nećemo više moći da držimo pod kontrolom“, kaže Laršajd. Društveni kontakti su potrebni, ali oni mogu i da izazovu bolest.

Italija reaguje, ali suviše kasno

Da li i Nemačkoj preti ono što se dogodilo u Italiji – gde su zatvorene sve prodavnice osim apoteka i onih sa prehrambenim proizvodima. Čak ni frizeri ne rade. „Pre neki dan sam vam najavio da ćemo učiniti sledeći korak. I sada je došlo to vreme“, rekao je italijanski premijer Đuzepe Konte obraćajući se građanima uoči totalnog zatvaranja. Javni život tamo je u potpunosti stao.

Ni Nemačka više nije daleko od tog sledećeg koraka. Kada je epidemiolog Aleksander Kekule pre dve nedelje zatražio upravo to – dvonedeljne korona-praznike u Nemačkoj kako bi se zaustavilo širenja zaraze – mnogi su ga optuživali za širenje panike.

Ministar zdravlja Severne Rajne Vestfalije, najnaseljenije nemačke pokrajine sa 18 miliona stanovnika, Karl-Jozef Lauman je tada rekao da političari ne bi smeli da donose odluke koje „nisu primerene i koje šire histeriju“. I to u saveznoj pokrajini s najviše slučajeva zaraze.

Nakon toga je održana fudbalska utakmica Bundeslige između dve Borusije (Menhengladbah i Dortmund) sa preko 50.000 gledalaca – na samo 40 kilometara od epicentra korona-virusa u nemačkoj, gradića Hajnsberga na krajnjem zapadu zemlje.

Život s virusom se menja iz dana u dan

Samo nekoliko dana kasnije situacija se u potpunosti promenila. Sada su sportske manifestacije pred publikom nezamislive. I niko više ne pominje preterivanje. Fudblaske utakmice igraju se pred praznim tribinama, a od utorka se neće igrati uopšte – bar do 2. aprila. Rukometne utakmice neće se igrati do 19. aprila. Nemačka sezona hokeja na ledu prevremeno je okončana.

Utakmica pred praznim tribinama

U bioskopima se ostavljaju prazna mesta između posetilaca, ali publika ionako izbegava da tamo ide. Velike kulturne manifestacije, poput Betovenovog festivala u Bonu, su otkazane. Javni život ukida se korak po korak – ali suviše sporo prema mišljenju mnogih.

Saobraćaj pred kolapsom

Taksisti beleže pad prometa od 40 odsto, oni u panici vlasnicima markice za gradski prevoza nude vožnju u pola cene. Veliki aerodromi, poput onog u Frankfurtu, beleže drastičan pad broja putnika. U Berlinu se u autobuse javnog prevoza može ući samo na zadnja vrata, da se vozač ne bi zarazio. Vozovi se čiste na svaka dva umesto na svaka četiri sata. Vrata, drške, sedišta – dezinfikuje se sve.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (STO) Tedros Adhanom Gebrejesus je neke zemlje optužio da nedovoljno sprovode mere suzbijanja širenja korona-virusa. „Veoma smo zabrinuti zbog toga što se neke zemlje protiv ove pretnje ne bore političkim merama koje bi bile potrebne.“ Pritom nije rekao koje je zemlje imao na umu, ali moguće je da je mislio i na Nemačku.

Izvor: Dojče Vele
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt