VISOKE TEMPERATURE U EVROPI DONOSE ŽRTVE: pogledajte i spisak gradova sa visokim zračenjem u Srbiji

Dok francuski grad Bordo obara temperaturne rekorde, Zapadna Evropa se priprema za drugi toplotni talas ovog leta.

VISOKE TEMPERATURE U EVROPI DONOSE ŽRTVE: pogledajte i spisak gradova sa visokim zračenjem u Srbiji Foto: Shutterstock

U utorak 24. jula 2019. godine je u Bordou zabeležena temperatura od 41,2 stepena i tako u ovom gradu oboren rekord iz 2003. godine kada je živa u toplomeru bila na 40,7 stepeni, prenosi BBC.

Meteorolozi predviđaju rekordne temperature u Evropi cele nedelje, a najtoplije će biti u Belgiji, Nemačkoj i Holandiji. U belgijskom gradu Klajne Brogel, u provinciji Limburg, izmereno je 39,9 stepeni celzijusa, što je najviša temperatura izmerena u tom gradu od 1833. godine.

U južnom holandskom gradu Ajndhovenu izmereno je 39,3 stepeni, čime je oboren 75-godišnji nacionalni rekord u najvišoj izmerenoj temperaturi.

Francuske vlasti navode da je od posledica poslednjeg toplotnog talasa preminulo pet osoba.

Prema prognozama, u Parizu se sutra očekuje oko 42 stepena celizijusa, dok je najviša temperatura u francuskoj prestonici izmerena leta 1947. godine kada je živa u termometru dostigla 40,4 stepeni celzijusa.

BBC navodi da je Pariz zadesila najveća suša za poslednjih 150 godina. U delovima Francuske proglašen je narandžasti meteoalarm - drugi najviši nivo upozorenja.

U Luksemburgu, gde bi sutra temperature mogle da dosegnu 40 stepeni, crveni meteo alarm proglašen za jug zemlje i za prestonicu. Temperature će širom Evrope biti iznad 40 stepeni.

Belgija je izdala crveni meteoalarm koji važi na teritoriji cele zemlje. Crveni meteoalarm je na snazi i u Španiji, ali samo u regionu Saragose koji je prošlog meseca imao velike probleme zbog požara, dok stručnjaci navode da postoji velika opasnost od požara u Španiji i Portugalu.

Holandska vlada je aktivirala "nacionalni plan za borbu protiv toplote".

Očekuje se da temperatura u Velikoj Britaniji bude iznad 35 stepeni - što bi takođe moglo da obori neke rekorde.

Temperaturni rekordi u junu oboreni su i u Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Andori, Luksemburgu, Poljskoj i Nemačkoj. Prema podacima s kraja 19. veka, prosečna temperatura na globanom nivou porasla je za jedan stepen celzijusa posle dolaska industrijalizacije.

Klimatološki institut u nemačkom Potsdamu navodi da je svih pet najtoplijih leta od 1500. godine zabeleženo u 21. veku.

U Srbiji će u četvrtak 25. jula biti pretežno sunčano i toplo, sa maksimalnom temperaturom od 30 do 33 stepena.

Vetar će biti slab, promenljivog smera, a najniža temperatura će se kretati od 14 do 20 stepeni. U Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo, a najniža temperatura će biti 20 stepeni, najviša 33.

U petak će takođe biti pretežno sunčano i toplo, uveče i noću na zapadu očekuje se naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom.

Od subote će biti promenljivo oblačno, toplo i sparno, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom.

Temperatura će biti u manjem padu.

Izvor: Kurir.rs /Tanjug
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt