Kako da izaberete najbolji smart mobilni telefon

Šta je važno kada kupujete telefon? Koliki ekran se preporučuje, kakav procesor? Evo saveta iz Udruženja potrošača Srbije...

Kako da izaberete najbolji smart mobilni telefon Foto: Profimedia

APOS navodi da je zanimljivo da i mobilni operatori iste ove telefone procenjuju do tri puta više od tržišne cene u Srbiji.

Takođe, najnoviji smart telefoni koji su veoma popularni na tržištu EU, a imaju povoljne cene - nisu dostupni na tržištu Srbije. Njih nema ni na slobodnom tržištu, a ni u ponudi naših operatora mobilne telefonije.

Rezultati nezavisnog uporednog testiranja mobilnih telefona koji će APOS uskoro objaviti a koji je sproveden sa organizacijama potrošača u EU pokazaće da dobro ocenjeni a opet povoljni telefoni nisu zanimljivi za tržište Srbije, navodi APOS u saopštenju.

VIŠE: Koliko su zaista opasni telefon i bežični internet

"To se odnosi i na operatore mobilne telefonije ali i na uvoznike. Prvoplasirani po oceni kvaliteta na testu može se kupiti samo u slobodnoj prodaji i to za 15 evra većoj ceni. Primera radi telefon marke na tržištu EU košta 25.000 dinara, dok se maksimalna cena za isti model u Srbiji dostiže cenu od neverovatnih 50.000 dinara", navodi APOS.

Kako dodaju, za razliku od Srbije na tržištu Evropske unije cene smart telefona konstantno padaju. Na to utiče i razvoj konkurencije, pojava novih modela - ali i rezultati nezavisnih testova kvaliteta koji utiču na proizvođače da koriguju cene.

Sve više se proizvođača telefona u veom kratkom periodu oslobađaju svojih "starijih" modela jer novi ubrzano pristižu. Razvoj konkurencije u EU donosi čak i nove brendove i modele koji imaju dobar kvalitet po ceni od 200 evra.

Na sledećoj strani pročitajte šta je važno kada kupujete telefon...bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt