Moja BAKA - sinonim za ljubav!

Ponekad čujem tihi šapat koji iz hodnika jedva dopire kada se baka javi na telefon. Tada jedva da i govori i sagovorniku već stavlja do znanja da ne može da priča, uz izvinjenje - zovite kasnije, jer njena „princeza spava“!

Moja BAKA - sinonim za ljubav! Foto: Privatna arhiva

Iz bezbrižnog ušuškanog detinjstva uvek ću pamtiti zamračenu sobu, duplo zatvorena vrata i moju baku kao dežurnog anđela čuvara mene i mojih snova, kako se njena „princeza na zrnu graška“ ne bi probudila. Ponekad čujem tihi šapat koji iz hodnika jedva dopire kada se baka javi na telefon. Tada jedva da i govori i sagovorniku već stavlja do znanja da ne može da priča, uz izvinjenje - zovite kasnije, jer njena „princeza spava“!

Pamtim jutra koja mirišu na palačinke. Miris koji razbija sve snove, izvlači me iz kreveta i kao hipnotisanu odvlači do kuhinje, a tamo RAJ! Dok uživam u najslađem doručku baka ostavlja sav posao i pravi mi društvo. Dok ja jedem, ona obično pije čaj iz velike plave čaše i tada počinju naše priče kojima nikada kraja nema. Baka zna svaki delić mog života i rado sa njom svakog jutra delim svu svoju radost, sreću, tugu i smejanje bez prestanka...

Zatim obično idu njeni doživljaji iz detinjstva koji su vezani za moju tadašnju temu, i dok ona priča, ja gutam u slast i njene palačinke i njenu priču i nikad dosta, nikad sita, tako mi je milo... Dok učim u svojoj sobi ona žuri da pristavi ručak jer zna da po našem rasporedu sledi „kafe pauza“ u kojoj će mi opet praviti društvo uvek nasmejana, uvek vesela i za mene uvek zdrava.

Pred polazak u školu, obuća mi je besprekorno izglancana, odeća ispeglana, poljubac za odlazak i sitniš gurnut u džep - da se nađe. Kada se vrata za mnom zatvaraju, uvek zastanem da čujem, ispraća me njena molitva: „Presveta Bogorodice, čuvaj moje dete od svakoga zla i pomozi joj...“

Svakoga dana sa sobom u školu nosim osim knjiga i pun ranac nežnosti, topline, poljupce i zagrljaje i njenu bezgraničnu i bezuslovnu ljubav koja me i dan-danas greje. To nežno i milo lice sa očima punim suza radosnica kada me odnekud dočeka ili nekuda ispraća duboko je urezano u moje srce i ima posebno mesto koje večno traje! Bako, hvala ti što postojiš, hvala Gospodu Bogu što te imam. Ti si dokaz da se u starosti najviše voli, snagom svojih godina, pa i više od toga!

Tamara Petković

Ovo je priča koju je Lisa izabrala kao jednu od najinspirativnijih na konkursu "Stari nisu stvari", organizovanom krajem 2013. godine.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt