NORVEŠKA: čudesna zemlja vila i trolova

Najveći trol na svetu "živi" na dalekom severu... Kada noć zameni dan i kada je sve pod snežnim pokrivačem na Lofotenu, na severu Norveške, legende o trolovima i vilama koje se pričaju pored kamina u kojem pucketa vatra, deo su svakodnevice.

NORVEŠKA: čudesna zemlja vila i trolova Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Pri tome, polarna svetlost (više o ovoj pojavi potražite na polarlightcenter.com) magično obasjava nebo, pa nije ni čudo što i Norvežani veruju da kod njih živi Deda Mraz. Snega ne nedostaje ni na jugu Norveške - 200 kilometara od Osla nalazi se Trysil, najveći skijaški centar u ovoj zemlji u kojem su staze zagarantovano prekrivene snegom do početka maja.

Olimpijsko mesto Lillehammer, 180 kilometara severno od Osla, privlači one koji vole da se rekreiraju brzim hodanjem po snegu. Staze za šetnju dobro su osvetljene i obeležene po mraku. Pored Lillehammera u zabavnom parku Hunderfossen "živi" najveći trol na svetu stražareći 24 časa na samom ulazu. U toj bajkovitoj idili možete posetiti katedralu od leda, ili videti vile i čarobnjake na delu...

Tokom novogodišnjih praznika, turisti su obično zainteresovani za praznični šoping i tada bi trebalo da posetite Oslo u kojem u restoranima meštani proslavljaju praznik uz specijalitet kao što je lutefisk - sušeni bakalar sa krompirom.

U našoj galeriji pogledajte kako izgleda kada zima stigne u Norvešku.

Priredila: Marija Jakob
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt