Budva - jadranska lepotica

Kao turistička destinacija ovaj grad je poznat od davnina - prvi turisti ovde su stigli još 1923. godine, a danas je često nazivaju i „metropolom turizma“ jer je najposećenija destinacija u Crnoj Gori.

Budva je grad star više od 2.500 godina i smatra se jednim od najstarijih naselja na Mediteranu. Budvanska rivijera ima 12 km plaža, više od 270 sunčanih dana godišnje, pa kupališna sezona traje njamanje šest meseci - počinje u maju i traje sve do oktobra. Turistički sadržaj ovog grada obogaćuju i tradicionalne manifestacije kulture, zabave, nauke. Posebna priča je noćni život po kojem je Budva takođe poznata, njene ulice i trgovi žive do duboko u noć.

Zidine Starog grada

Stari grad je najprivlačniji deo Budve. Podignut je na ostrvcetu koje je peščanom prevlakom bilo spojeno sa kopnom i tako preraslo u poluostrvo. Ovakva poluostrva koja su prava retkost nazivaju se tombolo. Među najpoznatijim tombolima je Sveti Stefan, dok se za Budvu i zaboravilo da je to bila. Posebna atrakcija Starog grada su njegove zidine koje najvećim delom potiču iz srednjeg veka, iz perioda Mletačke vladavine. U zemljotresu 1667. godine Budva je srušena, a na temeljima starih zidina podignute su nove. Još jednom su bivale oštećene u zemljotresu 1979. godine, posle kojeg je čitav grad obnovljen     i uređen.

Ovaj prostor danas odiše jedinstvom, zahvaljujući skladu spleta uličica i trgova iz kasnog srednjeg veka koji čine celinu sa čvrstim bedemima, njihovim kulama i gradskim kapijama. Tu se nalaze brojne galerije, šoping centri, barovi i restorani. Stari grad predstavlja živi izložbeni prostor u kojem se održavaju brojne priredbe u ambijentu originalnih kaleta i nevelikih pjaca. Zanimljiva mesta koja bi trebalo da posetite su Muzej grada Budve, Moderna galerija i Spomen dom Stefana Mitrova Ljubiše. Ljubitelji pozorišta, koncerata, književnih večeri, kako poznatih tako i književnika koji treba da se afirmišu, likovne i muzičke umetnosti, mogu da uživaju u raznovrsnosti programa manifestacije Grad teatar koja traje od sredine jula do kraja avgusta. Krajem juna međunarodni muzički festival „Pjesma Mediterana“ okuplja brojna poznata imena iz sveta muzike, a održava se tri noći na Trgu slikara ispred zidina Starog grada.

Turističke atrakcije

Odmor možete iskoristiti i za obilazak turističkih atrakcija od kojih je najveća ostrvo Sveti Nikola do kojeg možete doći taksi brodom. Ovo mesto poznato je i kao prirodni rezervat jelena lopatara i još nekoliko životinjskih vrsta. Možete posetiti i Pržno, Miločer, Sveti Stefan i Petrovac. Vožnja brodom je prilika da lepote mora, čitave rivijere i njenih plaža doživite na poseban način. Grupni izleti su najbrojniji, ujedno i najjeftiniji, a na raspolaganju su vam i manje taksi barke koje vas mogu odvesti do mesta koje vi izaberete. U obilasku svih ovih destinacija pomoći će vam Budva Online (www.budva.com), posetite City Guide i unapred isplanirajte svoj izlet.

Mnogima koji posete Budvu noćni život je najzanimljiviji deo odmora. Možete da birate između svih vrsta muzike, pozorišta, restorana, kafea, poslastičarnica, konoba... Ponuda u budvanskim restoranima veoma je raznovrsna. Dominantna je mediteranska i crnogorska nacionalna kuhinja. Naravno, u prvom planu su morski specijaliteti uz koje su nezaobilazni masline i vino. Kafu ili kapućino platićete od 50 do 100 dinara, pivo od 100 do 200, crnogorska vina od 600 do 900, glavno jelo od mesa (biftek, stek) od 500 do 800 dinara, a kilogram sveže morske ribe ovde košta od 3.000 dinara.

 

Priredila: Marija Jakob Foto: Lisa arhiva

 
slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt