ZLATIBOR JE IDEALAN ZA ODMOR: udaljenost, smeštaj, atrakcije, specijaliteti i klima

Povoljan geografski položaj i klima, kao i brojne turističke atrakcije izdvojili su Zlatibor kao najpopularniju planinu u Srbiji.

Gastronomski užitak od domaćih proizvoda

Tajni recepti iz beležnica zlatiborskih domaćica, uz pogodne klimatske uslove za proizvodnju mleka, mlečnih proizvoda i mesa, čine da kulinarski specijaliteti ove planine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Tradicionalna zlatiborska trpeza je nezamisliva bez: sira i kajmaka, kompet lepinje, goveđe i svinjske pršute, čvaraka, pite savijače sa sirom, jagnjećeg pečenja i ljubiške pastrmke. A kako se dobar gurmanluk ne može zamisliti bez kvalitetnog cuga, to Zlatiborci pred goste, iz skrivenih podrumskih riznica, iznose nadaleko hvaljenu rakiju od šljive – popularnu šljivovicu.

Svakako jedan od najautentičnijih zlatiborskih specijaliteta i svojevrsna metafora ovdašnje kuhinje predstavlja komplet lepinja. Kompet lepinja se priprema tako što se pomešaju mladi zlatiborsi kajmak i jaja, pa blago zapeču da bi se na koncu preko toga sipao pretop. Ovaj specijalitet najbolje ide u kombinaciji sa kiselim mlekom, što skupa čini nesvakidašnji gastronomski užitak.

Ako ste pak ljubitelj suhomesnatih specijaliteta, na Zlatiboru nema dileme – put pod noge pa na Mačkat. Mačkat je zlatiborsko selo, udaljeno oko 8 kilometara od turističkog centra, koje važi za postojbinu najkvalitetnije svinjske i goveđe pršute, slanine i čajne kobasice u celoj Srbiji. Ovde se svake godine, tokom januara, održava Sajam suhomesnatih proizvoda poznatiji kao „Pršutijada“ koji okupi na desetine hiljada posetilaca. Tajna pršute sa Mačkata se krije u izuzetno pogodnim klimatskim uslovima ovog sela, kao i u veštini zlatiborskih domaćina koji su do savršenstva doveli tehniku sušenja mesa metodom dimljenja.

ZLATIBOR JE IDEALAN ZA ODMOR: udaljenost, smeštaj, atrakcije, specijaliteti i klima

Zlatibor svojim gostima pruža puno mogućnosti za aktivan odmor i uživanje u blagodetima čistog planinskog vazduha. Pre svega, gosti se mogu uputiti u šetnju nekom od poznatih pešačkih staza tokom kojih će im društvo praviti visoki četinari, huk „ruže vetrova“ i poneka veverica. Najpoznatija staza za šetnju je ona koja vodi do Šamatnog brda na kome se nalazi kameni spomenik – obelisk streljanim partizanskim ranjenicima. Ovo mesto je jedan od najlepših zlatiborskih vidikovaca, sa koga puca pogled na brdo Čigotu. Pored ovih, uređenih i turistički afirmisanih staza, nadomak turističkog centra, ova planina može da se pohvali ogromnim prostranstvima livada i pašnjaka širom zlatiborske visoravni koje plene svojom lepotom i mame turiste da se otisnu u duge šetnje kroz ove oaze netaknute prirode. Upravo jedno od takvih mesta je vikend naselje Vodice, najpopularnije izletište ove planine. Pejzaž Vodica je satkan od cvetnih livada, po kojima su raštrkana stabla belih borova, magično ispresecanih planinskom rekom Crni Rzav. Ovaj krajolik bajkovite lepote, tokom proleća i leta, poseti svakodnevno na stotine izletnika koji požele da provedu dan u prirodi.

Zahvaljujući sjajnom geografskom položaju Zlatibora, oličenog u blizini susednih planina Tare i Zlatara, njegovi gosti mogu da koriste i blagodeti ovih planina. Na Zlatiboru brojne turističke agencije tokom letnjeg perioda organizuju jednodnevne izlete na neku od obližnjih izletničkih destinacija. Najpopularniji izleti vode do sledećih destinacija: rezervat Uvac, Mokra Gora, Tara, manastir Mileševa i Višegrad. Bilo da uživate u pogledu na prelepe meandre Uvačkog jezera, bilo da se vozite „ćirom“ i razgledate Drvengrad, bilo da splavarite Drinom, ili se pak divite dometima srednjovekovnog freskoslikarstva u manastiru Mileševi, jedno je sigurno – nećete se pokajati ako se odlučite za bilo koji od ovih izleta.

Tekst: Ivan Ječmenica

Izvor: Turizam i putovanja
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt