ZLATIBOR JE IDEALAN ZA ODMOR: udaljenost, smeštaj, atrakcije, specijaliteti i klima

Povoljan geografski položaj i klima, kao i brojne turističke atrakcije izdvojili su Zlatibor kao najpopularniju planinu u Srbiji.

Stopića pećina je geomorfološka turistička atrakcija koja se nalazi između sela Rožanstvo i Trnava, udaljena je 19km od turističkog centra. Stopića pećina je ime dobila po zaseoku Stopići gde se nalazi, a prema načinu nastanka spada u rečne pećine. Pećina je dugačka 1.690 metara, što je svrstava među dvadeset najvećih pećina u Srbiji. Pećina je razgranatog tipa, te se sastoji od pet speleomorfoloških celina, i to: svetle dvorane, tamne dvorane, sale sa kadama, kanala sa kadama i rečnog kanala. Najveću atrakciju i zaštitni znak Stopića pećine predstavljaju bigrene kade. Bigrene kade su udubljenja oivičena vijugavim, bigrenim naborima, nalik na kade, nastale udubljivanjem krečnjaka. Ima ih preko stotinu, različitih su dimenzija, a najimpozantnije deluju tokom ranog proleća kada se napune vodom, što je prizor za pamćenje.

Muzej „Staro selo“ nalazi se u selu Sirogojnu i predstavlja jedinstvenu muzejsku postavku pod vedrim nebom. Sastoji se od preko 50 starih zlatiborskih brvnara, prikazujući kako je izgledala kuća i okućnica zlatiborskog sela od pre više od dva veka. Ovaj jedinstveni muzej je baštinik prošlosti nastao sa ciljem da se arhitektura i način života zlatiborskog seljaka otrgne od zaborava. U muzejskom kompleksu dominira kuća tipa zlatiborske brvnare, sagrađena veštom kombinacijom kamena i drveta, dok se oko nje nalazi okućnica u vidu: gostinskih kuća, mlekara, ambara, zanatskih radionica, vajata, štala, čobanskih kućera…

ZLATIBOR JE IDEALAN ZA ODMOR: udaljenost, smeštaj, atrakcije, specijaliteti i klima

Međutim, da selo Sirogojno ne bude poznato samo po etno muzeju potrudile su se ovdašnje zlatiborske pletilje koje su u svetsku modu lansirale jedan od najvećih srpskih modnih brendova – sirogojnski džemper. Ovo svojevrsno vuneno remek-delo pleteno od vune vrhunskog kvaliteta koja je stizala sa Islanda, ukrašeno šarama u vidu autentičnih zlatiborskih motiva, 70-ih godina prošlog veka je stiglo u velike svetske modne centre i proslavilo ime Zlatibora. Poseta Sirogojnu će biti odlična prilika da sebe obradujete nekim od ovih prelepih džempera, koji naročito lepo stoje damama, a u Sirogojnu se nude na svakom koraku.

Ribničko jezero nalazi se u turističkom naselju Ribnici, u podnožju Tornika, a od turističkog centra je udaljeno 10 kilometara. Ovo jezero je nastalo pregrađivanjem reke Crni Rzav i predstavlja najveće jezero na Zlatiboru. Ribničko jezero je po načinu nastanka veštačko, dugačko je 2 km, a zbog bogatog ribljeg fonda u vidu: klenova, pastrmki, somova, linjaka i šarana, privlači veliki broj ljubitelja ribolova. Izuzetna bistrina i čistoća vode, fenomenalni meandri, kao i tamno kamenje na njegovom dnu, čine da ovo jezero mami svojom lepotom i dodatno ukrašava ovaj divan krajolik. Posetu Ribničkom jezeru treba iskoristiti da odete i do Tornika, najvišeg vrha na celoj planini, udaljenog svega 3 km, na kome se preko cele godine nude raznovrsni zabavni sadržaji. Leti možete uživati u vožnji prelepom panoramskom žičarom, bobom na šinama, planinskom biciklizmu, a ako ste ljubitelj pešačenja na raspolaganju vam stoji pešačka staza do samog vrha Tornika.

Sa druge strane, zimi Tornik postaje moderan ski-centar koji skijašima stavlja na raspolaganje pet ski staza, različite dužine i strmine, tako da se ovde svako može uživati u snežnim čarolijama bez obzira na dostignut nivo skijaške veštine. Za početnike su obezbeđene i škole skijanja, a kada skijaši požele predah, na raspolaganju im stoje kafići i restorani, u kojima se mogu zagrejati iz neki topao napitak, pa onda opet nazad na stazu.

Ipak, najveću hidrološku turističku atrakciju Zlatibora predstavlja čuveni Gostiljski vodopad. Nalazi se u selu Gostilju, na 25 kilometara od centra Zlatibora. Smešten u skrovitim predelima jedne bukove šume, kroz koju se gosti probijaju popločanom pešačkom stazom. Gostima nudi prizor očaravajuće lepote u vidu pogleda na snažni vodeni mlaz koji se survava niz krečnjačku liticu. Vodopad je nastao na reci Vrelo, visok je 20 metara, što ga svrstava među deset najvećih vodopada u celoj Srbiji. Nizvodno od ovog Vodopada, nalazi se nekoliko manjih vodopada i slapova koji takođe privlače veliku pažnji i osvajaju srca posetilaca Gostilja.

ZLATIBOR JE IDEALAN ZA ODMOR: udaljenost, smeštaj, atrakcije, specijaliteti i klima
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt