GRAD ZAMKOVA I KANALA: Utreht je predivan grad u Holandiji koji treba videti (FOTO)

Holandija nije samo Amsterdam. Toliko toga lepog može se obići u ovoj predivnoj maloj zemlji, a jedan od predloga svakako je grad Utreht.

GRAD ZAMKOVA I KANALA: Utreht je predivan grad u Holandiji koji treba videti (FOTO) Foto: Shutterstock

Svaki kutak Holandije priča je za sebe, pa se ovde najbolje ogleda sklad čoveka i prirode. Romantični kanali vijugaju duž cele zemlje, a tako je i u četvrtom gradu po veličini, Utrehtu.

Nalazi se u istoimenoj pokrajini na severu zemlje i po više osnova može se reći da je značajan i poseban. Pre svega, to je grad mladih, jer je Univerzitetski centar, najveći u Holandiji. Takođe, železnički je centar i važno transportno čvorište cele zemlje. 

Još jedna njegova posebnost jesu prelepi zamkovi raštrkani u zelenom okruženju. Iako u privatnom vlasništvu, mnogi su otvoreni za posetioce, a najpopularniji je De Har iz ranog dvadesetog veka, u kome je u raskoši i umetnosti uživala porodica Van Zejlen. Projektovan je kao srednjevekovna tvrđava s kulama, pokretnim mostovima i masivnim kapijama. Okružuje ga prelepo uređen vrt s travnjacima, topijarima i jezercetom.

Utreht zamak de Har

Najpoznatija atrakcija grada Utrehta jeste Dam kula crkve iz 14. veka, do čijeg vrha vodi 465 stepenika i odakle se pruža predivna panorama. Ovo je i najviša kula u celoj Holandiji.

utreht holandija

Osim iz vazduha, drugu dimenziju grada najbolje ćete doživeti s reke, ploveći kanalima specijalizovanim brodićima, ili pak biciklom, kao pravi Holanđanin.

utreht grad zamkova

Ne bi trebalo da propustite ni čuvenu botaničku baštu, kao ni muzeje poput onih posvećenih železnici, umetnosti, borbi Holanđana s vodom i muzici.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt