ZIMSKA BAJKA U SRBIJI: evo koje destinacije treba da posetite tokom zime i uživate u najlepšim pejzažima

Zima možda nije omiljeno godišnje doba za putovanje ako ne planirate skijanje, ali i te kako ima svojih čari

ZIMSKA BAJKA U SRBIJI: evo koje destinacije treba da posetite tokom zime i uživate u najlepšim pejzažima Foto: Shutterstock

Ljubiteljima zime, snega i njegovih predivnih kreacija ne smetaju ni hladnoća ni kratak dan kako bi planirali nezaboravno putovanje, već razmišljaju kako da se što pre spakuju i zapute na planiranu destinaciju. Srbija ima mnogo toga lepog i neobičnog da ponudi.

Posebnu lepotu imaju zaleđene rečice i jezera, kao i vodopadi, čija je voda ostala skamenjena u ledu, kao predivni ukrasi u pećinama.

Vodopad Veliki buk (Lisine) nalazi se u Istočnoj Srbiji, na planini Beljanici. Rečica Vrelo formirala je malo jezerce u podnožju brda odakle se sa oko 25 metara visine voda moćno sliva. Tokom veoma hladnih zima, predeo je okovan ledom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LUTAJUĆI PUTNIK (@lutajuci_putnik) on

Vodopad Gostilje nalazi se na Zlatiboru na istoimenoj reci. Najviši vodopad nastaje obrušavanjem vode sa oko 20 m visine, a nizvodno od njega Gostiljska reka gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu.

Kada temepratura padne duboko ispod nule ceo predeo izgleda nestvarno, sa ledenim ukrasima i skulpturama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FeelZlatibor (@feelzlatibor) on

Tara je nepravedno zapostavljena pored susednog Zlatibora, a ima mnogo više netaknute prirode. Šetnja šumama dočaraće vam pravu ćud planine, a ako idete obeleženim stazama ne možete zalutati. Obavezno posetite vidikovac Banjska stena, najslikanije mesto na Instagramu. Odatle se pruža predivan pogled na jezero Perućac i kanjon Drine. Predeo je lep u svako doba godine, a pogotovu tokom zime, kad sneg ukrasi okolne planine i doline.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kompas kaže Srbija (@kompaskazesrbija) on

 

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt