MIRISI CIMETA, SLATKIŠA I KUVANOG VINA: evo gde su najlepši i najstariji božićni vašari u Evropi

Drvene kućice kao iz bajke iz kojih se širi miris šećerlema, kobasica i kuvanog vina najveći su simbol prazničnog meseca na vašarima širom evropskih gradova.

ostale slike u galeriji

Zlatni grad, Prag, lep je u svako doba godine, a pogotovu pred novogodišnje i božićne praznike kad zasija hiljadama svetala. Svi posetioci sjate se na trg u starom delu grada, između astronomskog sata i katedrale, jer zimska bajka počinje baš tu. Oko grandiozne jelke skućile su se ljupke kolibice prepune raznih đakonija. Pored tradicionalnih slatkiša i slaniša, za atmosferu su zaslužna i dečica iz svih krajeva Češke, koja u narodnoj nošnji pevaju božićne pesmice.

Najlepši i najstariji božićni vašari u Evropi

Beč pred praznike ogrće svoje božićno ruho i na mnogim trgovima i ulicama organizuje razne svečanosti. Uzmite mapu grada i krenite u razgledanje. Na glavnim gradskim trgovima postavljene su mini-brvnare u kojima se prodaju božićni ukrasi i ostale drangulije, šećerleme, topli napici i nezaobilazne kobasice. Očekuje vas mnogo zabave i kupovine, stoga se toplo obucite i krenite u božićnu avanturu.

Najveći bazar je ispred Gradske većnice, dok je prava zimska bajka na dva velika klizališta. Nedaleko odatle, na Trgu Marije Terezije smešteno je božićno selo, na čijim se štandovima prodaju tradicionalne rukotvorine i pokloni. Najmlađi će najviše uživati u zabavnom parku Prater, a ako vam ostane vremena, skoknite i do dvorca Belvedere gde se ušuškalo još jedno božićno selo.

Najlepši i najstariji božićni vašari u Evropi

 

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna
slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt