MIRISI CIMETA, SLATKIŠA I KUVANOG VINA: evo gde su najlepši i najstariji božićni vašari u Evropi

Drvene kućice kao iz bajke iz kojih se širi miris šećerlema, kobasica i kuvanog vina najveći su simbol prazničnog meseca na vašarima širom evropskih gradova.

MIRISI CIMETA, SLATKIŠA I KUVANOG VINA: evo gde su najlepši i najstariji božićni vašari u Evropi Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Ušuškane drvene kućice iz kojih se širi opojan miris kuvanog vina, cimeta, šećerlema i slanih đakonija, svake godine već od novembra zauzmu mesta na najvećim trgovima evropskih gradova. Dok šljašti hiljade sijalica i zvezdica, ova bajkovita sela oko kojih se tiskaju oduševljeni mališani, ali i odrasli, uvek su mesta dobre zabave i kupovine na pragu božićnih i novogodišnjih praznika. Iako je na prvi pogled isto u svim gradovima, vi izaberite jedan i doživite praznike na svoj način!


U čitavoj Nemačkoj proslava Božića je svečana i raskošna. Svaki veći grad organizuje vašar utrkujući se koji će privući više turista. Nekoliko atraktivnih lokacija u Berlinu, poput Aleksander placa i zamka Šarlotenburg, rezervisano je za božićne čarolije, a jedan od najneobičnijih i najpopularnijih svakako je Gendarmen, smešten između dve katedrale i koncertne dvorane. Umesto drvenih kućica, ovde se svakog novembra razbaškare snežnobeli šatori, oko kojih se tiskaju posetioci privučeni mirisima tople čokolade, medenjaka, kuvanog vina i čuvenih kobasica. Osim uobičajenih zanatlija, svake godine okupe se i duvači stakla, voskari, juveliri, majstori origamija, a u nekim šatorima možete probati kulinarske majstorije poznatih kuvara, nagrađenih Mišlenovim zvezdama.

Najlepši i najstariji božićni vašari u Evropi

Nezaobilazan je i Drezden, grad koji još zovu i "Firenca na Elbi". Njegov Štricelmarkt, najstariji je adventski sajam u Nemačkoj, koji je ime dobio po božićnom kolaču štricel koji liči na na naše pletenice. Štricelmarkt je prvi put održan još 1434. godine te se ponosi svojom dugom tradicijom. Bajkovite kućice smeštene su na trgu Altmarkt.

Najlepši i najstariji božićni vašari u Evropi




slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt