AKO VOLITE MALE VAROŠICE, LJUPKE KUĆICE I ULICE, OVO JE PUTOVANJE ZA VAS: očaravajući ALZAS

Pokrajina Alzas na granici Francuske i Nemačke izgleda kao iz bajke. Krije brojne ušuškane gradiće čije su kuće šarene sa ljupkim šalonima, a ulice uske i kaldrmisane.

AKO VOLITE MALE VAROŠICE, LJUPKE KUĆICE I ULICE, OVO JE PUTOVANJE ZA VAS: očaravajući ALZAS Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Uvek postoji neko mesto koje čeka da bude otkriveno i da vas oduševi.

Ako ste posetili većinu evropskih gradova i više nemate ideju kuda biste otišli, onda je prava destinacija za vas pokrajina Alzas, na granici Francuske i Nemačke. Ona krije autentične varošice koje kao da još uvek žive u sopstvenoj bajci. Kućice kao od čokolade, svaka okrečena u drugu vedru boju, s karakterističnim gredama na fasadi, ljupkim šalonima i šiljatim krovovima. Meštani se svojski trude da ih što raskošnije ukrase i zadive posetioce. Od proleća do jeseni to su šareni cvetni slapovi koji se spuštaju do zemelje, a za Božić i Novu godinu puste mašti na volju i nestvarnim svetlucavim, lampicama ukrase i jelke, drveće...

PROČITAJTE VIŠE: ŠTA TREBA VIDETI U MILANU: italijanska prestonica mode, industrije i bogate istorije

Kako su kultura i tradicija dveju zemalja isprepletane, boravićete malo u  jednoj, malo u drugoj, a sigurno je da ćete uživati. Ponesite udobnu obuću, spremite foto-aparate i ‒ bajka može da počne.

Frajburg je srednjovekovni gradić čije ime znači „slobodan zamak” i važi za jedan od najlepših u Nemačkoj, gde ima najviše sunca u toku godine. U Drugom svetskom ratu bio je skoro potpuno razoren, ali je vešto i precizno obnovljen i podignut iz pepela. Krasi ga stara katedrala Munster, čija je gradnja započela u romanskom a završena u gotskom stilu. Toranj visok 116 m bdi nad čitavim gradom. Jedini je preživeo savezničko bombardovanje, što je crkvenim vlastima idealno poslužilo kao primer božje milosti. Ima 16 zvona, od kojih se najveće oglašava samo dva puta godišnje. Frajburški univerzitet iz 15. veka, koji nosi ime Albert Ludvig, peta je najstarija ustanova te vrste u Nemačkoj. Tu su se školovali i predavali mnogi poznati umovi poput sociologa Maksa Vebera i filozofa Martina Hajdegera i Karla Jaspersa. Važan je i po tome što je 1900. godine prvi upisao žene, a danas je broji 11 fakulteta koje pohađa više od 20.000 studenata.

KOJI GRAD ZOVU JOŠ MALA VENECIJA PROČITAJTE OVDE
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt