OD APATINA DO ĐERDAPA NAŠA NAJVEĆA REKA IMA BEZBROJ LICA, MESTA I MOSTOVA: upoznajte Dunav

Kažu da je Dunav najlepši u Srbiji i da samo ovde ima tako lepu plavu boju. Njegov put u našoj zemlji traje 588,5 kilometara.

Golubačka tvrđava je najpoznatiji simbol tog grada i Đerdapske klisure uopšte. Prvi put se pominje u 14. veku, a ne zna se tačno kad je izgrađena niti ko ju je podigao. Ali, jedno je sigurno, njen idealni položaj odgovarao je svima: Vizantincima je čuvala granicu na severu, Mađarima obezbeđivala posede preko Dunava, a Srbima štitila oblasti od napada Mađara. U blizini tvrđave su ostaci turskog kupatila i džamije.

Đerdapska klisura oduvek je bila surova usled čega je nazvana Gvozdena vrata. Plovidba Dunavom bila je otežana i opasna pri niskom vodostaju zbog podvodnih stena, pa su samo najiskusniji smeli da proteraju brod kroz njene klance koji na pojedinim mestima dostižu i visinu od 300 metara. Nose i simbolične nazive: Gornja klisura, Gospođin vir, Veliki i Mali kazan i Sipska klisura. Najveća dubina Dunava je u Gospođinom viru i iznosi 82 m.

Rimski car Trajan izgradio je prvi most na Dunavu koji su njegovi naslednici srušili pri povlačenju, tako da su preostali samo njegovi ostaci i tabla koja se može videti samo s reke. Šezdesetih godina Dunav je obuzdan izgradnjom hidrocentrale i akumulacionog jezera koje je izmenilo krajolik. Da ne bi bilo potopljeno, arheološko nalazište Lepenski vir premešteno je na obližnje brdo. Svratite i upoznajte se s Lepencima i praistorijskom kulturom na ovim prostorima.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt