KAKO UPOZNATI LONDON: koje su glavne tačke za obilazak Londona

Glavni grad Velike Britanije London prava je svetska metropola, kosmopolitski i moderan grad koji oduševi sve koji ga posete.

Na ćošku ulica Park Lane i Cumberland Gate, na samom ulazu u Hajd park nalazi se iscrtano, oivičeno parče asfalta nazvano Speaker’s corner, u slobodnom prevodu Ćošak za govoranciju. Na osnovu zakona, koji je Parlament izglasao davne 1872. godine, svake nedelje bukvalno svako ko to želi, može da stane u predviđeni deo i održi govor o bilo kojoj temi na svetu. Ipak, danas se najčešće čuju politički govori. Osim toga, svako može da stane ispred ili sedne na klupu i sasluša govornika, a dozvoljeno je i dobacivanje! Osim tradicionalno nedeljom pre podne, u današnje vreme na Ćošku za govoranciju raspoloženi govornici mogu se videti i u ostalim danima u sedmici.
Kažu da se najpotpuniji doživljaj Londona stiče na njegovim mostovima. Nije bilo vremena za obilazak mnogobrojnih i čuvenih mostova poput Londonskog i Milenijumskog, ali pokretni most Tauer, kao jedna od najposećenijih lokacija u ovom gradu našao se na mom spisku onoga što mora biti viđeno.

Tauerbridž ponosno spaja obale Temze od 1894. godine. Naročito je fascinantan pogled s pešačkog dela, koji je od stakla i povezuje dva tornja. Kada stojite na njemu i gledate u reku, postajete jedno s Londonom i celom planetom! Ulaznica košta 9,8 funti za odrasle i 4,2 funte za decu.

U Londonu se za svakog pronađe ponešto, svejedno da li volite arhitekturu, da obilazite muzeje i galerije, koncerte, provod u pabu ili uživanje u zelenilu – nikad vam neće biti dosadno. Obavezno ga posetite jer je on jedan jedini, ponosan, večan, gde se na najlepši način prepliću istorija i moderno doba. London neće ostaviti samo utisak na vas, već će vam ostati neizbrisiv trag.

Trg Pikadili u centru grada, koja razdvaja kvartove  Vest End i Vestminster, jedan je od najpoznatijih delova Londona. Sagrađen je 1819. godine kako bi povezao komercijalne ulice Ridžent i Pikadili. Naziv je dobio po čuvenim belim kragnama (piccadills) lokalnog krojača Roberta Bejkera, koje su tada u čitavoj Evropi bile obavezan deo odeće, kako gospođa tako i gospode.

Skver je najpoznatiji po bronzanoj statui Erosa, koji odapinje strelu, i polukružnoj zgradi iza njega preko koje se bez prestanka smenjuju ogromne neonske reklame. Zanimljivo je da je pre stotinak godina, vajar Alfred Gilbert u stvari uradio statuu Anterosa, Erosovog brata blizanca, ali su je građani jednostavno prozvali Eros, što je ostalo do danas.

KAKO IZGLEDA TEST ZA VOZAČE LONDONSKOG TAKSTIJA I JOŠ ZANIMLJIVOSTI O OVOM GRADU PROČITAJTE OVDE
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt