OVO JE NAJSKUPLJI GRAD ZA ŽIVOT U EVROPI: upoznajte Cirih

Predivni švajcarski grad Cirih baškari se na obali jezera, okrenut je umetnosti i ekologiji, a najlakše se obilazi peške.

Preko puta, na drugoj obali reke, smestila se Frauminsterska gotska crkva sa elegantnim špicastim krovom plave boje. Današnja zgrada datira iz 13. veka. U prošlom stoleću naknadno je bila ukrašena divnim vitražima, pa većina turista ne propušta da je poseti. Nekada je obuhvatala ženski manastir u kome su boravile pripadnice aristokratskih porodica.

Treća najznačajnija bogomolja je Crkva Svetog Petra, na kojoj se nalazi najveći časovnik u Evropi, prečnika 8,64 metara. Druga zanimljivost je to što je njen visoki zvonik bio korišćen kao vatrogasna osmatračnica sve do 1911. godine. To je prva protestantska crkva sagrađena posle reformacije.

PROČITAJTE JOŠ: ZAMAK USPAVANE LEPOTICE STVARNO POSTOJI, a posebno je lep u jesen: 3 najlepša dvorca u Bavarskoj

Kuća kulture ponosi se vrednim umetničkim kolekcijama od srednjeg veka do savremenog doba, s akcentom na švajcarskoj umetnosti. Izložene su slike, fotografije, crteži. A ako želite da se vratite u detinjstvo, posetite Muzej igračaka. Kolekcija sadrži igračke iz davne i novije prošlosti, a posebno su zanimljivi vozovi i lutke. Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu obavezno treba da svrate u Muzej Fife, koji čuva pehare sa svih svetskih prvenstava, kao i dokumenta, fotografije, dresove i još mnogo toga zanimljivog.

Ciriškim ulicama krstare skupa kola, ali mnogo više bicikli, koje lokalci rado voze po svakom vremenu. Naš vodič Barbara otkrila nam je da Švajcarci radije koriste tramvaj ili voz nego automobil da bi stigli do posla, aerodroma ili noćnog kluba, a taksi veoma retko. Razlog je visoka cena. Iako prosečna plata u Cirihu iznosi 5.000 franaka (skoro 5.000 evra)  i sve nas čini zavidnim i ljubomornim, treba znati da ogroman deo zarade Švajcarci daju za porez i troškove.

Od Barbare saznajemo i da su stanovi u gradu izuzetno skupi, pa stoga većina iznajmljuje stambeni prostor čiji su vlasnici banke i osiguravajuće kuće. Kirija se kreće od 1.500 franaka (iako je skoro nemoguće naći tako jeftin stan) pa naviše, u zavisnosti od kvadrature i lokacije, a najčešće taj izdatak čini trećinu ili polovinu plate. Osim stanarine i pratećih komunalnih troškova, treba dodati i izdatak za zdravstveno osiguranje.

Postoje tri nivoa zdravstvene zaštite, a ženama su oni u startu skuplji. U proseku, Švajcarkinje je plaćaju oko 500 franaka mesečno. Studije na univerzitetu su pristupačne, semestar košta oko 700 franaka, ali troškovi života u gradu mnoge studente teraju da dele stan s kolegama ili pak da radije ostanu kod kuće u svom gradu, a do fakulteta putuju vozom....

ŠTA JOŠ TREBA POSETITI U CIRIHU PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt