UPOZNAJTE PARIZ ISTOKA: šta morate videti ako putujete u Bukurešt

Rumunska prestonica građena je pod uticajem različitih arhitektonskih stilova zbog čega je i upoređuju s Parizom, ima najveći parlament na svetu i još mnoge druge zanimljive atrakcije koje treba posetiti.

UPOZNAJTE PARIZ ISTOKA: šta morate videti ako putujete u Bukurešt Foto: Shutterstock
Korona virus NOVO!

Tako je blizu, a većina nas nikada ga nije posetila, uglavnom zbog predrasuda i mišljenja da tamo i nema ništa posebno da se vidi. Možda su Rumuni osamdesetih živeli u bedi, ali odavno nije tako. Rumunska prestonica Bukurešt najviše se razvila između dva svetska rata. Kako je građen pod uticajem različitih stilova, neoklasicizma, art dekoa i bauhausa, nazivaju ga još i Parizom istoka.

PROČITAJTE JOŠ: SIGURNO STE VIDELI OVU SLIKU NA INSTAGRAMU, ALI NISTE ZNALI GDE SE NALAZI: Upoznajte Lago di Brajes

Ovde ćete videti impozantnu Trijumfalnu kapiju, posvećenu stradalima u Velikom ratu. Prvobitno je izgrađena od drveta, a onda rekontruisana u granitu. Avenija pobede, najstarija ulica koja potiče iz 17. veka, podseća na Jelisejska polja, a osim što je najstarije, nosi epitet najskuplje i najekskluzivnije.

Jedan od simbola grada je impozantna zgrada parlamenta, što je najveći i najskuplji poslanički dom na svetu. Komunistički diktator Nikolae Čaušesku nije žalio novca kada ju je gradio za svoju rezidenciju. Njene sale i hodnici ukrašeni su skupocenim mozaicima, pozlatom, lusterima i tepisima, ali nesuđeni stanar nije dočekao useljenje, da bi zgrada zatim postala parlament. Ima 12 spratova iznad zemlje, četiri ispod, kao i nuklearni bunker i 1.100 soba. Na njenoj projektovanju bilo je angažovano 700 arhitekata i 20.000 radnika.

ŠTA SE NALAZI U STAROM JEZGRU GRADA PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt