Pogledajte najlepše srednjovekovne trvđave u Srbiji (FOTO)

Od davnina do današnjih dana oko 40 utvrđenja odoleva vremenu, a mi smo izdvojili najlepše srednjovekovne tvrđave u Srbiji!

Pogledajte najlepše srednjovekovne trvđave u Srbiji (FOTO) Foto: Shutterstock

Bogata istorijom, naša zemlja se još u doba Nemanjića mogla pohvaliti sa više od 200 utvrđenih gradova, a mnogi vladari ostavili su vredna zdanja i zadužbine. Mnoga su tokom proteklih vekova nestala, dok su pojedina i dalje očuvana i svedoče o bogatoj prošlosti, piše Lepa & Srećna.

PROČITAJTE JOŠ: 3 NAJLEPŠA ROMANTIČNA MESTA U SRBIJI: evo gde možete da otputujete sa malo novca, a bićete oduševljeni (FOTO)

Na ušću Jezave u Dunav nalazi se najveća srednjovekovna nizijska tvrđava u Evropi- Smederevska tvrđava. Sagradio ju je despot Đurađ Branković u nameri da je učini modernom prestonicom, nakon pada Beograda. Za kratko vreme uspeo je u tome i Smederevo je postalo snažan politički, trgovački, crkveni i ekonomski centar Srbije. Tvrđava je građena po uzoru na Carigrad, ima trougaonu osnovu i podeljena je na Veliki i Mali grad. Mali grad je utvrđeni dvorac sa šest kula, koji je sa svih strana okružen vodom. Veliki grad je ujedno bio i najjače utvrđenje, sa 19 kula od lomljenog kamena i zidinama koje su dosezale i do 4,5 metara uvis. Tu se nalazio kulturni centar i mitropolijski kompleks, kao i deo u kome je živelo i radilo stanovništvo. Ipak, i tada je život u gradu bio skuplji nego na selu, porezi su bili visoki a kuluk obavezan. Bedemi su se održali godinama, pa su čak odoleli trima turskim invazijama, da bi 1459. grad konačno pao pod vlast Turske. Tvrđava je danas poznata turistička destinacija, a njena obnova još uvek traje.

Grad-tvrđava Maglič smešten je na obali reke Ibar, jugozapadno od Kraljeva. Izgrađen na visokoj steni, kao čuvar dominira okolinom. Ne zna se mnogo o istoriji ovog utvrđenja, ali se pretpostavlja da je podignuto u 13. veku i da od tada nije obnavljano. Osnovu čine sedam masivnih kula i jedna utvrđena kula-donžon. Arhiepiskop Danilo II je između 1324. i 1337. godine obnovio Crkvu Svetog Đorđa, bedeme ukrasio ograđenim stazama za šetnju, postavio stražarnice i pomoćne zgrade za druge namene. Ostaci palate i crkva jedini su sačuvani delovi unutar ovog veličanstvenog utvrđenja. Od napada je branjen tako što su rovovi bili uklesani direktno u stenu. Maglič je popularna turistička destinacija i mesto gde se održavaju moderni viteški turniri.

ZA KOJU TVRĐAVU SE NE ZNA NI KADA JE NASTALA NI KO JU JE IZGRADIO OTKRIJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt