ŠTA TREBA VIDETI U MILANU: italijanska prestonica mode, industrije i bogate istorije

Milano je simbol bogatog severa, grad u koji se svetski džet-set sjati bar dva puta godišnje kada se održavaju prestižne nedelje mode, a svakodnevno turisti iz celog sveta.

ŠTA TREBA VIDETI U MILANU: italijanska prestonica mode, industrije i bogate istorije Foto: Profimedia, Shutterstock

S vrha "čizme“ suvereno vlada ne samo Lombardijom već čitavom državom. Industrijski je centar Italije, a poznat je i kao svetska prestonica mode, u kojoj se dva puta godišnje održavaju fashion week revije kao najava predstojećih trendova.

To je moćni Milano, grad alfa romea, Armanija, Versaćea i Valentina, fudbalskih klubova Inter i Milano… Od Beograda treba preći oko 1.000 km, a ako putujete kolima ili autobusom, očekuje vas udoban put preko Hrvatske i Slovenije. Kada stignete u zemlju trikolora, dobrodošlicu će vam poželeti besprekorni vinogradi, kuće s tamnim krovovima i lepo uređeni vrtovi.

Posle nešto više od tri sata vožnje kroz ljupke predele, dočekaće vas drugi po veličini grad u Italiji. Možda će vas na prvi pogled razočarati, jer pomalo izgleda kao i svaki drugi – sve dok ne kročite u centar gde se kriju njegove najveće tajne.

PROČITAJTE JOŠ: 3 NAJLEPŠA ROMANTIČNA MESTA U SRBIJI: evo gde možete da otputujete sa malo novca, a bićete oduševljeni (FOTO)

Saobraćaj je haotičan a gužva velika, pa vam treba posebno umeće da biste našli mesto za parkiranje. Milanezi ne brinu mnogo o tome, makar i zagradili tuđe vozilo. Najčešće voze male automobile, skutere i bicikle, koji se mogu iznajmiti. Druga mogućnost je metro, a karta košta 1,5 evro. Ako volite da šetate, najlakše je da krenete od velikog parka Sempione, pravog raja za šetače i džogere.

Na jednom kraju ukazaće vam se grandiozna Kapija mira. Krenite u tom smeru i naići ćete na jezerce s patkama, kornjačama i drvenim mostićima. Na drugom kraju je zamak čuvene porodice Sforca iz 15. veka, sagrađen na ostacima tvrđave, a čitavim kompleksom dominira toranj Filarete. Iza masivnih zidova od tamne cigle smešteno je više muzeja i galerija, koje određenim danima možete obići i besplatno.

 

ZAŠTO ITALIJANI U ŽARGONU KORISTE FRAZU GRADNJA KATEDRALE PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt