9 lepih mesta koje ne treba da propustite u Segedinu

Rimsko kupatilo, lekovita voda i bogata kulturna ponuda čine Segedin idealnom destinacijom za odmor.

9 lepih mesta koje ne treba da propustite u Segedinu Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Jedan od najbližih gradova u našem komšiluku, smešten tik uz mađarsku granicu, ponovo je postao popularna i tražena destinacija - ne samo zbog toga što se nalazi na svega 220 km od Beograda (140 od Novog Sada, 50 km od Subotice) nego i zato što nudi odmor po veoma povoljnim cenama. U Segedinu se dobro provode kako oni koji biraju razgledanje znamenitosti, šetnju parkovima i obilazak botaničkog vrta, tako i ljubitelji šopinga, a u ove tople dane i neprikosnovenog provoda u akva-parku, nekom spa centru ili na masaži.

Ako se uzme u obzir veliki broj trgova, jedan dan treba posvetiti samo njima i posetiti: Dugonič, Trg aradskih mučenika, Rerih-Bela trg, zatim Dom, koji s površinom od 1,2 hektara na zaostaje za Trgom svetog Marka u Veneciji, pa Trg svetog Ištvana s Vodenim tornjem i Sečenji, koji se prostire na 5 ha  i obiluje vekovni platanima, predivnim magnolijama, carskim drvećem i nizom retkih biljaka. Između njih su raskošne skulpture koja čuvaju uspomenu na velike junake mađarske istorije.

Na zgradama iz 19. veka u centru grada mogu se uočiti razni arhitektonski pravci koji su svojevremeno bili konkurencija jedan drugom: klasicizam, eklektika i secesija. Dok jedu sladoled ili kolače i piju kafu u nekom od brojnih lokala na Klauzal trgu, turisti znatiželjno posmatraju bronzanu skulpturu Lajoša Košuta i Kuću Karas, sa čijeg je balkona ovaj političar izrekao svoju poslednju besedu za Mađarsku.

Atrakciju predstavlja i Crna kuća u englesko-romantičarskom stilu, nekada stecište trgovaca, pa kasino, danas je deo More Ferenc muzeja, gde se održavaju izložbe. Tu je i eklektična zgrada Banja Ana koja nudi velnes usluge i ima istoimenu česmu gde žitelji i turisti gase žeđ, kao i radionica papuča od baršuna. Prave se ručno, imaju šiljast vrh i vezuju se pantljikama, tako da može da im se menja izgled.

Blizu obale Tise, najduže mađarske reke, nalazi se srpska pravoslavna crkva. Srbi su ovamo došli još u srednjem veku u vreme seoba pred najezdom Turaka. Kad god da dođete u Segedin naći ćete neki program ili festival po vašem ukusu: kulturno-muzičkog, gastronomskog (riblji i vinski festival) ili sportskog karaktera.

Samo neke od prelepih znamenitosti grada Segedina pogledajte u galeriji.

Tekst: Nenad Blagojević
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt