BLED: moderna bajka u srcu Slovenije

Termalne vode božanstvena priroda, prelepi hoteli, stari zamak, krempite čiji se ukus ne zaboravlja – to su samo neki od razloga zbog čega bi ovog leta trebalo da posetite Bled

BLED: moderna bajka u srcu Slovenije Foto: Ivan Marković, Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Sa svojim prirodnim lepotama, dvorcem na visokoj litici, malenim ostrvom s baroknom crkvom nasred jezera, za koju se veže tužna ljubavna priča, i kulisom od Julijskih Alpa Bled je pravo mesto iz bajke. Nestvarni Bled smestio se u podnožju Julijskih Alpa, nadomak Nacionalnog parka "Triglav", jedinog nacionalnog parka u ovoj zemlji 

"Zašto je Slovenija tako lepa zemlja, jedan od odgovora daje legenda koja se generacijama prenosila u ovom kraju. Kada je Bog stvarao svet, imao je jednu veliku vreću iz koje je na zemlju bacao mora, planine, jezera… Kada je došao na ove prostre, izlio je iz svoje vreće sve što mu je ostalo. Zato Slovenija ima sve lepote ovog sveta, predivne planine, proplanke,  jezera od čije lepote zastaje dah…", priča Dušica Kunaver turistički vodič i autor knjiga „Slovenske narodne priče“.   

Među najvećim atrakcijama Bleda svakako je jezero koje ima i lekovita svojstva. Na sredini jezera nalazi se ostrvo sa crkvicom za koju se, po pričanjima meštana, veže običaj da mladoženja pre ceremonije venčanja iznese nevestu preko 99 stepenica koje vode ka crkvi. A u crkvi zvono, i prema legendi kada povučete zvono i pomilite želju, ona će vam se zasigurno ispuniti.

Takozvano „zvono želja“ u crkvici na bledskom ostrvu je 1534. godine izlio Franziskusu Patavinus u italijanskom gradu Padova. Nekako u to vreme je na bledskom dvorcu živela mlada, neutešna udovica.

Muža su joj ubili razbojnici i njegov leš bacili u jezero. Skupila je sve srebro i zlato koje je imala i dala da se izlije zvonce za kapelu na ostrvu. Ali zvono nije stiglo tamo. Jaka oluja ga je potopila zajedno sa  brodićem  i ljudima u njemu. I dan-danas se ponekad kada je noćno nebo jasno čuje se zvuk zvona iz dubina.  

"Očajna udovica je posle nesreće prodala svu svoju imovinu, utržak darovala za novu crkvu na ostrvu, a  sama je stupila u manastir u Rimu. Tamo je pobožno živela sve do svoje smrti. Posle njene smrti je papa posvetio novo zvono i poslao ga na bledsko ostrvo. Ko pozvoni tim zvonom i svoju želju saopšti milostivoj „gospi sa jezera“, želja će mu se ispuniti. Tako kazuje legenda koja opisuje međunarodnu sagu o „potopljenom“ zvonu i idealizovan istorijski nastanak „zvona želja“, priča Dušica Kunaver.  

Naravno, i Bledska tvrđava, smeštena na strmoj litici iznad jezera, arhitekturom i vekovima starim zidinama privlači znatiželju posetilaca. U sklopu dvorca nalazi se takozvana pisarnica opremljena sa nekoliko stotina godina starom tehnikom koja se koristila za štampanje prvih slovenačkih knjiga. I danas, turisti mogu da dobiju odštampana slova svog imena kao uspomenu sa Bleda.

Tu je i muzej čiji eksponati svedoče o istorijskom razvoju ovog kraja. Sa dvorca se pruža i najlepši pogled na jezero i okolinu okruženu prelepim pejzažima. Bledsko ostrvo najbolje možete doživeti ukoliko se ukrcate u jedan od tradicionalnih drvenih brodića. Vešti lađari odvešće vas do ostrvceta, a pogled koji će vam se pružati s jezera na okolni bajkoviti pejzaž zaista je očaravajući.

Na sledećoj strani pročitajte još zanimljivosti o lepotama Bledskog jezera.
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt